AFTONBLADET AVSLÖJAR: Försvarets radiohaveri - tvingades ge order på privata mobilerna

avOlof Svensson

1 av 2

Försvarets kommunikationssystem havererade mitt under en prestigeövning med 15 000 personer.

För att lösa situationen tvingades soldater och officerare använda privata mobiltelefoner, enligt en major som deltog.

”Det sämsta jag har upplevt under mina 23 år i brigadstaben”, skriver majoren i ett ursinnigt brev till försvarsminister Peter Hultqvist.

Foto: CAROLINA BYRMO
Peter Hultqvist, försvarsminister.

Under två veckor i slutet av februari samlades 15 000 personer för en stor försvarsövning i Norge.

Från svenska Försvarsmakten deltog 2 000 svenska soldater och officerare och övade i ett arktiskt klimat. "Förmodligen den största utmaningen som man kan ställas för under en övning", enligt Försvarsmaktens egen beskrivning.

Fick använda mobilen

Men enligt ett detaljerat brev skickat till försvarsminister Peter Hultqvist (S) gick övningen inte alls som det var tänkt. Avsändaren, en reservmajor som deltog vid övningen, skriver att kommunikationssystemet som vanligtvis används inte fungerade, vilket gjorde att deltagarna fick använda sina egna mobiltelefoner.

”Utan mobiltelefoner hade brigaden inte löst ställda uppgifter. Varje gång min brigadchef tvingades nyttja mobiltelefonen för att kunna leda brigaden såg jag hur illa han tyckte det var och tyvärr tvingades han göra det ett otal gånger.”

Aftonbladet har varit i kontakt med majoren, som inte vill kommentera innehållet i brevet ytterligare. En annan deltagare, som vill vara anonym, bekräftar uppgifterna.

– Kommunikationssystemet fungerade inte för något svenskt förband, säger deltagaren.

Diskuteras på hög nivå

Anledningen till haveriet ska ha varit att det fanns för få system på plats och att man rörde sig på för stora avstånd. Deltagaren säger vidare att ärendet nu diskuteras på hög nivå i Försvarsmakten. Många ser haveriet som mycket allvarligt eftersom det kommunikationssystem som vanligen används krypterar information, något som vanliga mobiltelefoner inte gör.

Majoren avslutar brevet med orden: "Det känns ytterst frustrerande för en person som gett 41 år av sitt liv i försvarets tjänst, stundtals med livet som insats, att behöva uppleva detta".

Aftonbladet har varit i kontakt med flera inom Försvarsmakten, dels några som var med vid övningen, dels anställda på kommunikationsavdelningen.

”Kommenterar inte”

De som var med vid övningen vill inte kommentera med hänvisning till sekretess. Anställda på kommunikationsavdelningen säger att de känner till brevet men ingen vill berätta något om ärendet.

”Försvarsmakten kommenterar inte innehållet i ett brev som är ställt till försvarsministern och försvarsdepartementet” skriver presschef Philip Simon i ett mejl.

Ärendet handläggs nu av en handläggare på Försvarsdepartementet. Peter Hultqvist pressekreterare Marinette Nyh Radebo ber att få återkomma när det finns ett skriftligt svar till majoren. 

ARTIKELN HANDLAR OM