Treåring hånades för sitt val av leksak – gav själv svar på tal

Foto: Rheann MacLaren och treårige sonen Harry.
NYHETER

En kund i leksaksaffären ifrågasatte varför Harry, 3, ville leka med en dockvagn.

Då gav treåringen själv svar på tal.

I torsdags besökte Rheann MacLaren, 25, en leksaksaffär i Skottland tillsammans med sin treårige son Harry. Pojken blev snabbt förtjust i en dockvagn och började köra runt den i affären. Då kom en annan kund fram till pojken och frågade varför han lekte med ”tjejleksaker”. Enligt Rheann sa kunden:

”Nej men den där vill du inte ha, den är bara för flickor, inte pojkar. Den är ju rosa och tjejig. Det finns bilar och dinosaurier där borta, varför vill du ha den där tjejiga leksaken?”

Rheann blev chockad över att en främling tog sig rätten att säga så till ett barn.

Men innan hon hann reagera hade sonen hade sonen själv ett klockrent svar som fick tyst på kunden:

”För att jag gillar den.”

”Han var så stolt”

Arg över kommentaren berättade Rheann om händelsen på Facebook. I inläggetm som delats över 1 200 gånger, förklarar hon ett och annat för kunden.

Det handlar inte om färgen, om märket eller hur den ser ut. Det handlar om att min son tycker det är kul att leka med den. Han rullade vagnen hela vägen hem och han var så stolt. Han berättade om hur han vill rulla sin docka i den – ja, vilken chock, han har en docka”, skriver hon.

”Tänk till lite extra”

Hennes son har alltid tyckt om att leka med alla möjliga sorters leksaker och det är något som familjen vill uppmuntra.

– Inget barn ska hånas för att det har fantasi och vill leka. Jag tycker att det är för mycket fokus på ”pojkleksaker” och flickleksaker” – när det kommer till kritan är leksaker bara leksaker, säger Rheann MacLaren till brittiska The Mirror.

Hon avslutar inlägget med att uppmana till eftertanke innan kunden kommenterar någon annans barn igen.

Jag hoppas verkligen att du såg hur glad han var när han stolt lämnade affären med sin rosa och flickiga dockvagn och att du tänker till lite extra innan du säger något liknande till en främling igen.”

Läs hela inlägget nedan.

”Kära kund i leksaksaffären:

Jag såg blicken du gav mig och min treårige son i leksaksaffären idag. Jag såg hur du stirrade när han valde ut den rosa barnvagnen och nöjd gick runt med den i affären.

Jag såg hur du rynkade pannan innan du kom fram till honom för att visa ditt missnöje. Jag hörde hur du försökte förminska min sons val av leksak.

"Nej men den där vill du inte ha, den är bara för flickor, inte pojkar! Den är ju rosa och tjejig. Det finns bilar och dinosaurier där borta så varför vill du ha den där tjejiga leksaken?”

Det här är en pojke du aldrig har mött, men du känner ändå att du har rätten att säga något sådant till honom. Jag var nära att konfrontera dig och din trångsynthet, men min son hann före.

”För att jag gillar den.”

Det är faktiskt inte svårare än så. Det handlar inte om färgen, om märket eller hur den ser ut. Det handlar om att min son tycker det är kul att leka med den. Han rullade vagnen hela vägen hem och han var så stolt. Han berättade om hur han vill rulla sin docka i den – ja, vilken chock, han har en docka.

Hans favoriter är hans bilar och han älskar dinosaurier och monster, han är lyckligast när han får plaska omkring utomhus. Men ibland gillar han att leka med sina dockor och vagnen. Han leker i sitt leksakskök och låtsas stryka sina kläder. Han gillar rosa och tycker det är jättespännande att titta på när jag sminkar mig.

Men är jag orolig? Självklart inte. Mitt barn kommer växa upp och vara en stabil, accepterande kille som aldrig kommer känna sig pressad att passa in i könsstereotyper.

Jag hoppas verkligen att du såg hur glad han var när han stolt lämnade affären med sin sin rosa och flickiga dockvagn och att du tänker till lite extra innan du säger något liknande till en främling igen."

ARTIKELN HANDLAR OM