Anmälde att hon utsatts för våldtäkt – åtalas själv

avCarin Fock

1 av 3

En kvinna från Storbritannien anmälde att hon utsatts för en gruppvåldtäkt under en semesterresa, men riskerar nu själv att hamna i fängelse.

Eftersom hon är singel misstänkts hon för utomäktenskapligt sex.

"Det är skrämmande att vara här ensam, men jag måste vara stark" skriver hon i ett sms till sin pappa.

Det var för en månad sedan som Zara-Jayne Moisey, 25, från Widnes i England anmälde att hon blivit brutalt våldtagen av två brittiska män på ett hotell i Dubai i Förenade arabemiraten. Men istället för att bli behandlad som ett offer blev hon inlåst misstänkt, och senare åtalad, för utomäktenskapligt sex eftersom hon inte är gift, skriver Mirror.

Zara-Jayne Moisey har släpps mot borgen i väntan på rättegång och har kunnat kommunicera med sin familj.

"Det är skrämmande att vara här ensam, men jag måste vara stark. Det är många hinder och en känslomässigt fruktansvärd tid jag har framför mig" skriver hon i ett sms till sin pappa, enligt tidningen.

Insamling till rättegång

Hennes pass har blivit konfiskerat och nu väntar en rättegång, enligt hennes familj och vänner. De har därför startat en insamling för att kunna betala för Zara-Jayne Moiseys rättegångskostnader. Av de över 300 000 kronor som behövs har de än så länge lyckats få ihop nästan 190 000 kronor.

"Jag saknar min familj så mycket. Tack till alla er som donerat. Mitt mål är att tacka er alla personligen en dag när den här mardrömmen äntligen är över" skriver hon i ett meddelande till sina anhängare på Facebook, enligt Mirror.

De två misstänkta männen ska enligt uppgifter ha arresterats och senare släppts mot borgen, skriver tidningen. Polisen i landet undersöker också material från mobiltelefoner som ska visa bilder av den påstådda attacken.

"Dubbel bestraffning"

Zara-Jayne Moisey fall har också mött protester.

– Det är fortfarande inte säkert för offer att rapportera de här typen av brott till polisen utan risk för att drabbas av dubbel bestraffning, säger Radha Stirling, grundare och chef för organisationen Fängslade i Dubai, till Mirror.

Hon tycker att behandlingen av våldtäktsoffer i Förenade arabemiraten är "oerhört stötande".

– Polisen misslyckas regelbundet med att skilja på samlag som skett i samförstånd och våldsamma våldtäkter. Offer går till dem och förväntar sig rättvisa, men blir istället åtalade. Polisen upphäver inte bara deras utsatthet, de straffa dem för det, säger Radha Stirling, till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt