Man förhörd för mord på imam

1 av 4
NYHETER

Polisen i New York har förhört en 35-årig man om helgens mord på en imam och dennes assistent, uppger NBC News.

Mannen omhändertogs i närheten av mordplatsen efter att polisen släppt en fantombild på den misstänkte gärningsmannen i söndags.

En övervakningsfilm visar hur de båda offren kallblodigt skjuts ner bakifrån.

Imamen Maulama Akonjee, 55, och vännen Tharam Uddin, 64, sköts ner på öppen gata i stadsdelen Queens i New York i lördags.

Morden skedde mitt på dagen efter en bönestund i en moské i närheten. De båda männen sköts i huvudet. Dådet har beskrivits som en avrättning.

Gärningsmannen sågs försvinna från platsen med en pistol i handen. Polisen släppte en fantombild på den misstänkte mördaren i söndags morse.

Nu har polisen förhört en man vars utseende överensstämmer med vittnens signalement på skytten. Mannen omhändertogs när han skulle hoppa in i en bil i närheten av mordplatsen på söndagskvällen, rapporterar NBC News.

Mordet fångades på film

Mannen, som är 35 år gammal, är ännu inte formellt misstänkt för gärningen. Hans bil, en Chevy Trailblazer, liknar det fordon som vittnen uppgett att skytten flydde i.

En övervakningsfilm, som flera medier kommit över, visar hur mördaren rör sig upp bakom Maulama Akonjee och Tharam Uddin när de går på trottoaren. Sedan avlossas skott och de två männen faller framåt, varpå skytten vänder och går därifrån.

Oklart motiv

Motivet till morden är fortfarande oklart. Inledningsvis misstänkte polisen att det rörde sig om ett rån, men Maulama Akonjee hade en större summa kontanter på sig som lämnats orörd.

– Det ser inte ut som ett rån, gärningsmannen verkar inte ha sagt något innan han sköt de båda männen. Han bara går upp bakom dem och skjuter, säger en anonym poliskälla till New York Daily News.

Även om inget omedelbart tyder på det, utesluter polisen inte att mordoffrens religion kan ha med saken att göra. Männen var båda klädda i traditionellt muslimska kläder.

Morden utreds av både New York-polisens mordutredare och hatbrottsenhet.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York