”Bunkerläkarens” offer skriver bok om tiden i fångenskap

1 av 37
NYHETER

Läkaren Martin kidnappade en kvinna i Stockholm och höll henne instängd i en specialbyggd bunker i sex dagar.

Nu har hon skrivit en bok om sin upplevelse:

”En del av henne kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld”.

I slutet av september förra året kunde Aftonbladet avslöja historien med ”Bunkerläkaren” som skulle komma att bli en följetong i medier i hela världen.

Två dagar tidigare hade läkaren Martin klivit in på Norrmalms polisstation i Stockholm tillsammans med en ung kvinna. Hon var anmäld saknad och de två ville ta sig in i hennes lägenhet som polisen spärrat av.

”Aldrig sett ett liknande fall”

Men poliserna på stationen anade direkt oråd och en brutal kidnappningshistoria uppdagades.

– Vi har aldrig sett ett liknande fall förut, någon som planerat att hålla någon fången i flera år som livspartner och sexslav, sa chefsåklagaren Peter Claesson samma dag som domen på tio års fängelse meddelades i tingsrätten.

Domen överklagades senare och straffet sänktes till åtta år i hovrätten.

Då hade detaljerna om hur kidnappningen började i en lägenhet i Stockholm med att läkaren Martin drogade kvinnan med preparerade jordgubbar och höll henne nersövd under bilfärden till den specialbyggda bunkern på hans gård i Östra Göinge.

Där hölls kvinnan fången i sex dagar.

Nu berättar hon själv om sin upplevelse i en boken ”I bunkerläkarens våld” som ges ut efter nyår på förlaget Lind & Co:

”Jag snurrar runt på stället. Vacklar till. Ser mig omkring. Utrymmet är grått, dammigt och stökigt. Som ett litet garage ungefär, eller en byggarbetsplats. Eller som ett skyddsrum, en… en…

En bunker.”, skriver hon under pseudonymen Isabel Eriksson, enligt ett pressmeddelande från förlaget.

Fast i ljudisolerad bunker

Där beskrivs också hur hon vaknade upp i det några kvadratmeter stora rummet som är gömt bakom tjocka betongväggar och ståldörrar med kodlås.

I förhör har kvinnan tidigare beskrivit paniken och skräcken då hon ­vaknade upp i bunkern. Hur hon fick höra att hon kunde skrika hur mycket hon ville – för bunkern skulle vara så ljudisolerad att ­ingen kunde höra henne.

– Jag intalade mig att det inte kunde vara på riktigt. Han satt på stolen bredvid. Han sa att dörren var en sådan som de hade på ­banker och att det var omöjligt att ta sig därifrån, sa kvinnan i förhör.

I beskrivningen av boken återberättas hur hon vaknar i bunkern:

”I armen har hon en kanyl och bredvid sängen hon ligger i sitter en man och stirrar på henne.

Han berättar att han kidnappat henne och tänker hålla henne inlåst. Hon ska vara hans flickvän – kanske släpper han henne om ett par år, kanske inte”.

”Mardrömmen lever vidare”

Kvinnan har i polisförhör beskrivit känslan när läkaren Martin sa att hon var hans fånge.

–  Han sa att tänkte ha mig där i ett par år och då får jag ju väldig panik och börjar skaka i hela kroppen. Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig.

För kvinnan lever mardrömmen om de sex dygnen i bunkern vidare, enligt bokförlaget Lind & Co.

” En del av henne kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld” står det i beskrivningen av boken som kommer ut i början av januari.

ARTIKELN HANDLAR OM