Afghanistan säger nej till asylavtalet

Afghanistan säger nej till att ta emot afghanska medborgare som skickas tillbaka från Sverige. Det rapporterar Ekot.

Avtalet skulle göra att afghaner som utvisas med tvång från Sverige tas emot i hemlandet – men parlamentet röstade ned det.

Det var i oktober som den svenska och den afghanska regeringen skrev under ett avtal om återsändande. Planen var att Afghanistan skulle ta emot fler av de av landets medborgare som utvisats från Sverige, men som inte vill lämna självmant.

Den överenskommelsen säger det afghanska parlamentet nu nej till, rapporterar Ekot.

Johansson (S) pekar på EU-avtal

Under de första tio månaderna i år hade runt 700 afghaner återvänt. I oktober sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att avtalet skulle göra att det blev väsentligt fler.

Att Afghanistan nu säger nej behöver inte spela så stor roll, säger han till Ekot. Det finns en annan överenskommelse mellan EU och Afghanistan som kan tillämpas.

– Den överenskommelsen ger oss samma möjligheter att genomföra återvändanden som det bilaterala avtalet skulle ge oss.

EU-kommissionens avsikt är att 80 000 afghaner ska lämna unionen och återvända hem de kommande två-tre åren.

– Det är en del av internationell rätt att man tar ansvar för sina medborgare och det gäller Afghanistan också, säger Johansson.

En av fem har fått asyl i år

Enligt avtalet ska Sverige ge ett visst etableringsstöd till de personer som skickas hem. Under förra året sökte 41 000 afghanska medborgare asyl i Sverige.

I år har drygt 9 000 afghanska asylärenden passerat Migrationsverket. Drygt 2 000 har fått uppehållstillstånd, drygt 2 600 har fått avslag och resterande ärenden har antingen lämnats över till ett annat EU-land eller dragits tillbaka.

Publisert: