Äldre kvinna död i villabrand

NYHETER

En trävilla började brinna kraftigt i Smedjebackens kommun i Dalarna sent på tisdagen.

Rökdykare har varit inne och hämtat ut en äldre kvinna ur huset.

– Personen är avliden. Det står en rullator utanför, säger Håkan Bergqvist, brandförman vid räddningstjänsten Västerbergslagen.

Natten mot onsdag dog även en kvinna i 50-årsåldern i en villabrand i Ljusdal.

Foto: FREDRIC GUSTAFSSON

Larmet kom in till räddningstjänsten vid midnatt och då var huset redan övertänt. Det rör sig om en trävilla i två våningar.

– Vi var på väg på ett annat larm och så vi fick vända och åka på detta. Vi kom som andra kår. Smedjebacken var före, säger Håkan Bergqvist, brandförman vid räddningstjänsten Västerbergslagen.

Gick in med rökdykare

Räddningstjänsten har gått in med rökdykare i huset.

– En person var kvar inne som vi har hittat och fått ut. Personen är avliden. Det står en rullator utanför och rullator i huset, säger Bergqvist.

Det rör sig om en kvinna i 80-årsåldern hittats på nedervåningen, troligtvis i köket, säger Håkan Bergqvist. Hennes anhöriga är underrättade om dödsfallet, enligt polisen.

Huset kommer att brinna ner och under natten har räddningstjänsten arbetat med att förhindra spridning till en närliggande byggnad.

– Det blir ju folk här hela natten. I nuläget finns det ingen spridningsrisk.

Riksväg 66 har fått stängas av under räddningsinsatsen.

Vet inte hur branden startat

Polisen har också larmats till villan och kommer att spärra av byggnaden för att genomföra en teknisk undersökning.

I nuläget vet man inte hur branden har startat.

– Det är oklart. En förundersökning är inledd om mordbrand, säger Håkan Loman, vakthavande befäl på polisen i Dalarna, och tillägger att man i nuläget inte har någon konkret misstanke om att någon tänt på.

Ytterligare en dödsbrand inträffade under natten. Vid 03.15 larmades polis och räddningstjänst om en villabrand i Ljusdal. En kvinna i 50-årsåldern, som hittades av rökdykare, dog i branden, uppger polisen.

Polisen i Gävleborg har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder