Hackerattack slog ut svenska webbplatser – kan varit största någonsin

Foto: AMANDA LINDGREN

avNiklas Svahn

NYHETER

En massiv överbelastningsattack slog ut amerikanska sajter. Problemen spred sig även till Sverige. Regeringens hemsida, SF:s biljettsystem och Twitter var några sajter som slogs ut.

Enligt experter kan attacken ha varit den största i historien hittills och gjorts med vapnet Mirai botnet, rapporterar The Guardian.

Den 21 oktober slog en enorm överbelastningsattack ut stora delar av USA:s internet.

Målet för attacken var internettrafikföretaget Dyn, ett företag som kontrollerar domäner, eller internets infrastruktur. Attacken slog i sin tur ut webbplatser som Twitter, Netflix, Amazon, Spotify, Reddit, CNN, men även många svenska sajter som regeringens hemsida, SF:s biljettsystem och Krisinformation.se, som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap drabbades.

Använde vapnet Mirai botnet

Experter säger nu till The Guardian, som också slogs ut, att attacken kan ha varit den största någonsin i sitt slag hittills. Attacken var en så kallad ddos-attack, eller överbelastningsattack, vilket går ut på att servrar bombarderas med trafik tills att de kollapsar.

Det som gör hackerattacken intressant är att den genomfördes med ett vapen som kallas Mirai botnet, skriver The Guardian. Till skillnad från andra överbelastningsattacker där ett stort antal datorer används för att skicka ut trafiken så användes i det här fallet mindre enheter uppkopplade mot nätet, som webbkameror eller digitala videobandspelare.

”Kan ha utförts av tonåring”

Enligt ett blogginlägg från Dyn uppgick mängden trafik som skickades mot deras servrar till hissnande 1,2 terabyte per sekund, eller 1 200 gigabyte.

Om siffrorna stämmer skulle attacken, som enligt The Telegraph är så simpel att den kan ha utförts av en enda tonåring, vara dubbelt så kraftig som någon liknande registrerad attack.

ARTIKELN HANDLAR OM