Diskriminerades för sitt efternamn -fick rätt i domstol

Mannen såg en annons på Blocket om en ledig hyreslägenhet.
NYHETER

Mannen hade ett utländskt efternamn. Då sa hyresvärden nej. Nu har hyresgästen fått rätt i hovrätten som menar att hyresvärden avsiktligt satt upp hinder i bostadssökandet.

Det var för tre år sedan som hyresgästen, en man i 50-årsåldern, såg en annons på Blocket om en ledig hyreslägenhet strax utanför Helsingborg. Via ett personligt ombud lämnade han in en intresseanmälan och fick ett positivt besked av den privata hyresvärden enligt Hem&Hyra.

"Lönlöst att driva fallet"

Men när värden fick se vad mannen hette i efternamn ändrade han sig plötsligt och i ett kort mejlsvar meddelade han att det inte längre var aktuellt med någon uthyrning.

"Är inte intresserad, vill bara ha svensktalande hyresgäster".

Hyresgästen, som bott i Sverige under lång tid och som enligt medlemstidningen talar språket obehindrat, vände sig då Diskrimineringsombudsmannen som dock ansåg att det var lönlöst att driva ärendet.

I stället tog den lokala antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering an sig fallet. Ärendet togs upp i tingsrätten som beslutade att hyresvärden hade rätten på sin sida.

Men beslutet överklagades till hovrätten, som hade en helt annan slutsats.

Får betala skadestånd

I sitt beslut skriver hovrätten enligt Hem&Hyra att det genom mejlet framkommer att hyresvärden behandlat hyresgästen sämre än vad han skulle ha behandlat en person med annan etnisk bakgrund, och därigenom satt upp hinder i bostadssökandet.

Den privata värden ska därmed betala hyresgästen 22 000 kronor samt ränta för den kränkning som diskrimineringen inneburit.

Hyresvärden hävdar att beslutet saknar grund och att han har som krav att samtliga hyresgäster ska kunna prata svenska, oavsett etnisk tillhörighet.

ARTIKELN HANDLAR OM