Solberg säger nej till att ge bort topp till Finland

1 av 3 | Foto: Wikimedia Commons
Finlands idag högsta punkt.

avNiklas Eriksson

NYHETER

Norska nedförslutet Halde blir inte Finlands högsta berg.

Erna Solberg säger nej till att ge bort toppen till den finska 100-årsdagen.

I stället ska de få något annat, enligt Norges statsminister.

Foto: PRIVAT
Bjørn Geirr Harsson, geofysiker och riddare, vill ta grannlandet till nya höjder och överlämna en bergstopp

Aftonbladet berättade i december i fjol om den norske geofysikern Bjørn Geirr Harssons förslag på födelsedagspresent till Finland inför deras stundande jubileum.

Den 6 december 2017 firar de nämligen 100 år som nation.

Geirr Harsson tyckte det hade varit klädsamt att då skänka en riktig toppresent – en ny finsk högsta punkt. Närmare bestämt Halde fjälls topp.

”En liten trekant”

Halti, som det heter på finska, är redan i dag Finlands högsta berg med sina 1 324 meter över havsytan och merparten av berget ligger i också i landet. Dock är själva bergstoppen norsk och sju meter högre än den finska fjällplatån.

– Det är en liten trekant på gränsen och den är bara 0.015 kvadratkilometer stor. Det är inte tillräckligt mycket för att det ska slå ut på officiell statistik för vare sig Norge eller Finland, så det är ingen förlustaffär för oss. Men Finland får en fin fjälltopp som sin högsta punkt, sa Bjørn Geirr Harsson till Aftonbladet i fjol.

Solberg: Reser vissa problem

Men Bjørn Geirr Harssons förslag har nu fått kalla handen från Norges högsta ort. Statsminister Erna Solberg meddelade under fredagen att det inte kommer bli tal om att skänka bort toppen till Finland som födelsedagspresent, skriver Reuters.

”Att justera gränser mellan länder reser vissa lagproblem, vissa av dem kopplade till den norska grundlagen” skriver Solberg i ett brev till Kaafjords borgmästare Svein Leiros som stöttat toppgåvan.

Leiros säger sig vara besviken men uppger också att han respekterar Erna Solbergs beslut.

Men initiativtagaren själv är inte nöjd.

– Vi kommer inte ta ett nej till svar, säger Bjørn Geirr Harsson till Reuters.

Statsminstern säger också att Finland i stället ska få något annat.

”Vi kommer i stället att överväga någon annan lämplig gåva till Finland med anledning av deras jubileum”, skriver Erna Solberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Norge