Lunda-student hälsades välkommen till – Örebro

1 av 3
NYHETER

Viola bor, pluggar och trivs i Lund.

Men utskicket från Skatteverket hälsade henne välkommen till Örebro – och uppmanade henne att folkbokföra sig där.

– Först tänkte jag att jag blivit id-kapad, säger Viola om Skatteverkets felutskick.

Runt 1 500 svenskar ska i dagarna ha fått ett felutskick från Skatteverket.

Viola i Lund är en av dem. Under måndagen damp hennes kuvert ner på hallmattan. Hon var därmed välkomnad – till Örebro.

”Vi är glada för att du valt att studera i Örebro och vid Örebro universitet! Örebro är den lilla storstaden, och det mest finns fast man inte riktigt förväntar sig det när man är ny”, skriver representanter för Örebro i utskicket.

I utskicket hade Skatteverket också lämnat utförlig information om hur Viola skulle göra för att folkbokföra sig i sin ”nya” hemstad.

Misstänkte kapning

Först blev hon fundersam, sedan orolig.

– Först tänkte jag bara att något hade blivit fel, att någon hade klantat sig. Jag tänkte sen att jag kunde blivit identitetskapad, säger hon till Aftonbladet.

När hon hörde av sig till Skatteverket fick hon däremot höra en något märklig förklaring.

– Jag satt länge i telefonkö och personen som jag fick prata med förklarade sedan att de haft personalfest någonstans i Sverige och att brevet efter det gått ut till många på måfå, säger Viola.

– Ordagrant sa hon så i telefonen, och att det var väldigt många som ringt om det. Jag förstår inte riktigt varför hon skulle sagt så om det inte stämde, det hade ju ändå varit lätt att hitta på något annat.

Huruvida damen som pratat med Viola skämtat eller inte är oklart.

Vid Skatteverket uppger man att felutskicken utreds – och att felkällan inte är fastställd.

– Varje år har vi utskick av den här typen, i storleksordningen kring 14 000 stycken. I samband med det här har vi fått signaler om att det gått felaktigt till ett antal personer. Det ska inte röra sig om så många, majoriteten har gått fram korrekt, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Ska utredas

Han beklagar felutskicket, och förstår att Viola först blev orolig.

– Den reaktionen förstår jag med tanke på att identitetskapningar eller bedrägerier av den karaktären synliggörs allt mer och är ett ökande problem.

Felskicket är inte utrett, men Tobias Wijk har svårt att tro att en urspårad personalfest skulle vara grunden till felet.

– Vi har ju en strukturerad hantering kring hur dessa utskick görs. Jag kan inte svara på hur det gått fel, men det är naturligtvis något vi tittar på. Skulle det vara något form av avsiktligt fel är det ju oerhört allvarligt och något vi måste agera på.

Enligt Tobias Wijk kan Viola – och andra som inte gått i akuta flyttankar – helt bortse från utskicket om man inte berörs.

– Är man orolig får man ju ändå självklart höra av sig till oss.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro