Soldiers of Odin

Aftonbladet avslöjar: Nämndemannen patrullerade med Soldiers of Odin

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

På dagtid dömer han människor i Södertörns tingsrätt, men på sin fritid sympatiserar han med personer som vill ta lagen i egna händer.

Aftonbladet kan nu avslöja att nämndemannen Steffen Martinsson, 68, har patrullerat med det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

– De vill ha ordning i Sverige, säger han.

Högerextrema Soldiers of Odin har under våren genomfört så kallade ”patrulleringar” i bland annat Stockholm, Borlänge, Uppsala och Trelleborg. Målet har, enligt dem själva, varit att ”skapa trygghet på gatorna”.

En verksamhet som Aftonbladet tidigare har granskat.

Patrullerat med gruppen

Medborgargardets aktiviteter i Sverige har under våren varit på agendan flera gånger. Bland annat har inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterat verksamheten och uppgett att polisen noga följer Soldiers of Odins utbredning.

Nu kan Aftonbladet avslöja att den 68-årige nämndemannen Steffen Martinsson har marscherat med gruppen, under en ”patrullering” i Stockholm i mars.

Martinsson sitter som nämndeman i Södertörns tingsrätt på ett SD-mandat. Han är regelbundet med vid huvudförhandlingar i domstolen och dömer tilltalade människor i brottmål.

SE OCKSÅ

Nämdemannen patrullerade med Soldiers of odin

”Jag är sympatisör”

Aftonbladet talade med Steffen Martinsson i går på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Han var på plats och hjälpte till när den islamofoba ”Folkets demonstration” anordnades bakom kravallstaket och polisbussar. Under arrangemanget talade bland andra Stefan Torssell, tidigare Avpixlatskribent, som numera skriver för tidningen Nya tider.

Aftonbladet ber Martinsson kommentera varför han patrullerade med medborgargardet Soldiers of Odin i Stockholm i mars.

Är du med i Soldiers of Odin?

– Jag är sympatisör. Jag är 68 år. Jag är far, farfar och morfar. Så det är klart att jag ställer upp för mina barn, säger han.

”Promenerade tillsammans med dem”

Steffen Martinsson berättar att han är på plats på ”Folkets demonstration” som funktionär.

– Jag hjälper till med ljudet och är funktionär helt enkelt, säger han.

Du är också nämndeman i Södertörns tingsrätt?

– Ja, det stämmer.

Nämndemannen Steffen Martinsson var även med och installerade ljudanläggningen under ”Folkets demonstration” som hölls på Norrmalmstorg den 19 mars.

Han bekräftar för Aftonbladet att han har patrullerat med Soldiers of Odin i centrala Stockholm.

– Jag promenerade tillsammans med dem en gång för att de vill ha ordning i Sverige. Det tyckte jag var ganska bra. Det var inget mer med det, säger han.

Lagman: ”Anmärkningsvärt”

Steffen Martinsson tycker inte att det är något konstigt att han som nämndeman arbetar som funktionär på ”Folkets demonstration” och sympatiserar med Soldiers of Odin. Han ser ingen konflikt i det.

– Absolut inte. Vad skulle det vara för konflikt?

Lagman Petra Lundh, chef för Södertörns tingsrätt, håller inte med.

– Det låter anmärkningsvärt, tycker jag, säger hon.

Petra Lundh berättar för Aftonbladet att hon tidigare varit med och entledigat nämndemän som har varit olämpliga. Hon kommer nu att ta kontakt med Steffen Martinsson.

– Så får vi höra hur han ställer sig till det här. Vi kommer nog öppna ett ärende om ett eventuellt entledigande, om han är lämplig eller inte, säger hon.

Hon tror att ett beslut i frågan är att vänta tidigast nästa vecka.

Läs också:

Dömda våldsmän patrullerar för att ”skapa trygghet”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Historien om 'Soldiers of Odin'

ÄMNEN I ARTIKELN

Soldiers of Odin