Ryska hånet mot sabotageteorin: ”Inspirerad av James Bond”

avNiklas Svahn

Hans Brun: ”Beklämmande med personangrepp”

1 av 2 | Foto: AP
Sean Connery som James Bond.

Terrorforskaren Hans Brun säger att han tror att Ryssland ligger bakom mastsabotaget utanför Borås.

Nu svarar den ryska ambassaden på teorin – med ett hån.

”En historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna”, skriver de i ett uttalande.

Den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås rasade i söndags. Än finns inget definitivt svar på vad som hände, men polisen misstänker sabotage.

Terrorforskaren Hans Brun vid Försvarshögskolan sa i en intervju att han varken trodde det rörde sig om ett pojkstreck eller terrordåd utan pekade istället ut antingen ett kriminellt nätverk eller främmande makt, sannolikt Ryssland.

– Jag skulle gissa på att det finns en internationell koppling som vill testa hur systemen fungerar i Sverige, sa terroforskaren.

”Svenskar kommer att le”

Rysslands ambassad svarar nu i ett uttalande på Facebook och skriver att ”det är med förvåning” som man tagit emot anklagelserna.

”Vi är övertygade om att varje svensk med sunt förnuft kommer endast att le föreställande sig ’ryska agenter’ som ’förbereder sig till ett krig’ genom att skruva av bultar från en TV-mast i en avlägsen svensk trakt”, skriver ambassaden.

”En historia som känns inspirerad av James Bond-filmerna”.

Ambassaden beklagar sig över att en seriös och oberoende analytiker som Hans Brun ”utan svårighet råkar ställa sig bakom konspiratoriska teorier med uppenbar antirysk undertext”.

Även ubåtsjakten 2014 ledde till en ”pinsam förvirring”, hävdar Rysslands ambassad.

”Rad tänkbara förklaringar”

Hans Brun svarar i ett mejl till Aftonbladet att det är beklämmande att den ryska ambassaden ägnar sig åt personangrepp.

”Det finns en rad tänkbara förklaringar och det är av stor vikt att svenska myndigheter utreder det inträffade förutsättningslöst. Jag har aldrig påstått att det är Ryssland som ligger bekom det hela. Däremot har jag besvarat en direkt fråga vilka stater som kan tänkas ha ett intresse av att testa svensk infrastruktur.”

”Som bekant är Sverige en demokrati med generösa regler för åsikts- och yttrandefrihet. Jag finner det ytterst anmärkningsvärt och djupt beklämmande att den ryska ambassaden blandar sig i den svenska debatten genom ett personangrepp.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Hans Brun