Nya upptäckten: Stor plattform från antiken

Publicerad 2016-06-11

Arkeologer har gjort en hisnande upptäckt med hjälp av nya satellit- och drönarbilder.

Mitt i den antika staden Petra, nu en arkeologisk plats och ett av världens sju nya underverk, har ett oupptäckt monument hittats – av en arkeolog som har arbetat där i 20 år.

Men hjälp av högupplösta satellitbilder och drönarbilder har arkeologerna Sarah Parcak och Christopher Tuttle lyckats dokumentera det som verkar vara en plattform, som är cirka 56 gånger 49 meter till ytan.

– Jag är säker på att någon, under de två århundraden som utgrävningar har gjorts i Petra, Jordanien, måste ha känt till den här byggnaden, säger Christopher Tuttle till National Geographic.

– Men den har aldrig studerats eller ens antecknats. Jag har arbetat i Petra i 20 år och jag visste att något fanns där. Men det är helt klart berättigat att kalla detta en upptäckt.

Tros ha använts vid högtider

Plattformen saknar motstycke i området och verkar inte någon koppling till andra byggnader i staden Petra, som växte fram från 500 f. Kr och 500 år framåt.

Monumentet ligger ungefär 800 meter från den antika stadens mitt, och tros ha haft en offentlig och cermoniell funktion vid högtider, vilket gör den till det näst största byggda monumentet med den funktionen, som hittills hittats i Petra. Detta näst efter den kända ”skattkammaren”.

Utgrävningen vid monumentet har inte påbörjats, men keramik på ytan har daterats till cirka 200 f.Kr.

ANNONS