Krisen i Miljöpartiet

Schlaug: Partipiskan sitter i Fridolins hand

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Ex-språkröret om den nya turbulensen i MP

Nu ger sig ex-språkrören Birger Schlaug och Per Gahrton in i Miljöpartibråket.

I ett blogginlägg kallar Schlaug MP-ledningens agerande för ett hån.

– Partipiskan, som främst sitter i Gustav Fridolins hand, viner över de som försvarar de gröna värden som miljö- och fredsrörelsen burit in i partiet, skriver han.

Birger Schlaug kommenterar i ett blogginlägg den nya turbulensen i Miljöpartiet. Det tidigare språkröret är starkt kritisk till partiledningens agerande och kallar petningen av Carl Schlyter och Valter Mutt för en utrensning.

"Tragikomiskt är att Gustav Fridolin och övriga i ledningen lever upp till allt det som partiets grundare, Per Gahrton, föraktade hos de gamla partierna: partiledarnas bestraffningar av obekväma." skriver han.

Miljöpartiet har blivit fattigare

Anledningen till att de båda blir av med sina poster är enligt Schlaug att de gick emot partilinjen i frågan om världlandsavtalet med Nato.

"Partipiskan, som främst sitter i Gustav Fridolins hand, viner över de som försvarar de gröna värden som miljö- och fredsrörelsen burit in i partiet. För många av oss som var med från början känns det som ett hån. Miljöpartiet har blivit fattigare", skriver han.

– Är man språkrör i ett grönt parti måste man acceptera att det finns de som är kritiska till till exempel världlandsavtalet. Att kräva att alla ska rösta för det är en ledarstil som inte hör hemma i miljöpartiet, säger Birger Schlaug till Aftonbladet.

Tycker du han ska avgå?

– Nej men han måste förstå varför Miljöpartiet bildades. Miljön och fredsfrågorna var viktiga men även själva politikerrollen. Man skulle inte ha partipiskorna, man skulle inte överdriva den här fixeringen att alla måste vara eniga.

Tänker inte rulla tummarna

Birger Schlaug är inte ensam om att ryta till mot MP-ledningen. Även partiets grundare och tidigare språkrör Per Gahrton är starkt kritisk till agerandet. I ett Facebookinlägg undrar han hur MP-ledningen tänker när de ännu en gång drar igång ett "destruktivt persongräl" i stället för att återvinna förtroendet för att regera.

"Och en sak kan jag lova: Om man – inte för att man tagit strid om gröna idéer – utan för att man slafsat och inbördesbråkat om personfrågor – driver ut det parti ur riksdagen som jag tog initiativ till 1981, så kommer jag inte att rulla tummarna." skriver han.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige 2028 – om MP får styra

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Miljöpartiet

Gustav Fridolin

Birger Schlaug

Per Gahrton

Miljöpartiet