Varning! Tänk på vad du skriver på Facebook på resan

1 av 2

avNathalie Mark

NYHETER

Britter på semester har fängslats efter inlägg på sociala medier.

Nu går UD ut med en varning till alla svenskar om att tänka efter när de skriver inlägg på sociala medier från vissa länder, skriver DN.

Du har semester, det är härligt. Men maten på den lokala restaurangen är fruktansvärd – så du skriver det på din Facebook-sida. Gör du detta borde du tänka ett varv till.

Brittiska UD rekommenderar turister i Dubai och andra emirat i Förenade arabemiraten att undvika att skriva något negativt om personer och företag i landet på sociala medier – det är nämligen olagligt.

– Facebook är inte privat om du inte använder den del där du kan skicka meddelanden till en vän. Men skriver du på din vägg kan den delas till både den ena och den andra, säger Patric Nilsson, kommunikatör på UD, till DN.

Vidare menar han att man ska se sociala medier som en kommunikationskanal snarare än ett privat medium.

– Det är som att stå på ett torg med en megafon och skrika ut sitt budskap, men detta budskap kan få betydligt mer spridning. Och konsekvenserna blir desamma som om du stod på torget i landet du befinner dig i.

Landets lagar gäller

Han påpekar även att det i Thailand är olagligt att kritisera kungafamiljen. Och om du befinner dig i exempelvis Egypten och Ryssland bör du vara försiktig med vad du skriver om hbtq-frågor eftersom det är straffbart.

På UD:s hemsida kan man läsa olika beskrivningar om länder men det finns ännu inte några rekommendationer om sociala medier, utöver de lagar som omnämns.

– Avsikten med ditt inlägg på sociala medier spelar förstås alltid roll. Det är en väsentlig skillnad mellan att skriva att hotellet är dåligt kontra att kritisera den politiska regimen i landet, säger Patric Nilsson.

Än har dock ingen svensk turist råkat illa ut efter att ha skrivit något på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Semester

Facebook