Ung man fick fot bortsprängd i Central Park

Foto: Polismän talar med personer i närheten av platsen där en 19-årig man under söndagen skadades i en explosion i Central Park på Manhattan i New York.
NYHETER

En 19-årig man skadades allvarligt i en explosion i Central Park i New York på söndagen.

Tonåringen befann sig i parken tillsammans med två vänner när han trampade på någonting explosivt – och fick sin fot bortsprängd.

Händelsen inträffade strax innan klockan 11, lokal tid, och bröt söndagslugnet i den grönskande parken på Manhattan i New York.

19-åringen ska enligt lokala tjänstemän ha promenerat i den sydöstra delen av Central Park när han plötsligt klev på något som visade sig vara någon form av kvarglömt, explosivt material, skriver New York Times.

”Lät som en kanon”

Människor i området berättar hur explosionen hördes flera kvarter bort.

– Det lät som en kanon, säger Sara Gordon till Daily news. Jag trodde att det var något relaterat till fjärde juli (USA:s nationaldag, reds. amn).

Mannen skadades svårt, men hans tillstånd beskrivs som stabilt. Enligt en talesperson för räddningspersonalen som var först på plats ska hans fot och ben delvis ha sprängts bort, och han skulle möjligen behöva amputera foten.

Kan ha varit fyrverkerier

Polisen utreder nu huruvida explosionen, som inträffade dagen innan stadens nationaldagsfirande, kan ha orsakats av fyrverkerier eller någon annan typ av sprängämne. Poliskällor uppger för CBS news att man misstänker att det rör sig om någon hemmagjord fyrverkeripjäs.

– Det finns inga kriminaltekniska bevis som tyder på att det var tänkt att det skulle smälla när någon klev på den, sade John O'Connell polischef för New York-polisen enligt TT.

Borgmästaren varnar

Efter explosionen sökte specialutbildade hundar i parken efter ytterligare sprängämnen.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio twittrade strax efter händelsen, och varnade folk från att själva handskas med fyrverkerier:

”Farlig incident i Central Park i dag. Fyrverkerier är kul – men låt oss lämna dem åt proffs. Var försiktig”, skrev han.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York

USA