SMHI varnar för väderkaos

1 av 6
NYHETER

Ett rejält oväder har dragit in över södra Sverige.

Nu varnar SMHI för stora regnmängder, åska, risk för skogsbrand och höga temperaturer.

– Det finns risk för översvämningar i källare och sådant, säger Sandra Andersson på SMHI.

Stora regnmängder, hårda vindar, åskoväder, risk för skogsbrand och mycket höga temperaturer. SMHI varnar nu för att ett riktigt oväder kommer in över södra Sverige under kvällen och natten.

– Under midsommarhelgen har det varit varm och fuktig luft, men nu har vi lite svalare luft som kommer in och då blir det ett väderomslag som gör att det blir stora regnmängder, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Butik svämmade över

Hur mycket regn som väntas komma kan Sandra Andersson inte svara på. Men SMHI har i Östergötlands-, Västra Götalands- och Örebros län utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska och skyfallsliknande regn.

– Det kan komma större regnmängder så det finns risk för att det blir översvämningar i källare och sådant, säger hon och poängterar att när det är åska ”ska man inte ge sig ut i onödan”.

På Ica Kvantum i Lidköping har man under dagen märkt av regnovädret. När Maria Svensson, 43, och Moa Nyberg, 13, var och handlade märktes skyfallet utanför även inne i butiken.

– När vi kom mot slutet i affären var det ett sådant skyfall utomhus att vattnet steg från en brunn även inomhus. Det var lite kul faktiskt, säger Maria Svensson.

Omkring 5-10 centimeter vatten täckte hela golvet och när de hunnit en bit in i affären möter de någon som uppmanar dem att ”ta av sig skorna om de är rädda om dem”.

– Min dotter hade precis köpt foppaskor så hon bytte till det, men jag tog av mig skorna och gick barfota i butiken. Det kändes lite lustigt att vada i vattnet samtidigt som man plockar bröd, smågodis och glass.

I Motala har det under eftermiddagen kommit in flera larm om vattenskador, meddelar räddningstjänsten. Hela 13 larm som främst handlade om överfyllda källare på grund av det kraftiga regnet.

”Blir ostadigt väder”

I Värmlands-, Västmanlands-, Uppsalas-, Stockholms-, Södermanlands- och Kalmars län finns risk för stora regnmängder. För Kronoberg och Blekinge län har SMHI utfärdat en risk för skogsbrand och på Gotland och Öland varnar man för att det kommer vara höga temperaturer minst tre dagar i rad.

– De närmsta dagarna blir det ostadigt väder med lite regn och lite sol. Det kommer vara blandat väder i veckan med lite lägre temperaturer i hela landet, säger hon.

Det väntas inte bli temperaturer på över 20 grader.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder