Lövin föreslås ersätta Romson

Fridolin får förnyat förtroende

Biståndsminister Isabella Lövin föreslås ta över som språkrör efter Åsa Romson.

– Jag är väldigt hedrad och glad över nomineringen, säger hon.

Samtidigt får Gustav Fridolin förnyat förtroende av sitt parti.

– Jag är ödmjuk och tacksam över det förtroende man har visat mig, säger han.

Det är MP:s riksvalberednings sammankallande Joakim Larsson och Katrin Wissing som alldeles nyss presenterade förslagen till språkrör.

Förslaget man landat i efter samtal med hundratals personer inom Miljöpartiet är att Åsa Romson får lämna sin post, till förmån för Isabella Lövin. Förslaget gör att Romson nu drar sig tillbaka från rollen som MP:s ansikte utåt, vad som händer i fråga om regeringsarbetet är ännu oklart.

Lövin är biståndsminister i Stefan Löfvens regering och har tidigare suttit som EU-parlamentariker. Som politiker är hon dock ganska ny, innan hon utsågs till parlamentariker var hon journalist.

”Hoppas få förtroendet”

Isabella Lövin slog direkt fast att hon är mycket glad och hedrad över att partiet vill se henne som nytt språkrör. Hon menade att det känns som ett mycket stimulerande och spännande uppdrag.

– Jag hoppas att jag kan få kongressens förtroende och bli vald som kvinnligt språkrör. jag ser fram emot att jobba med Gustav Fridolin som jag har mycket stort förtroende för, säger hon.

Samtidigt slog Lövin fast att mycket bra redan har gjorts och att MP behövs i regeringen med arbetet mot ett hållbart samhälle.

– Jag ser att vi har redan gjort stor skillnad i regeringsställning. Jag har stor respekt för det arbete som Gustav Fridolin och Åsa Romson har gjort, säger hon.

Fridolin: Ödmjuk och tacksam

Vid sin sida får hon Gustav Fridolin. MP:s manliga språkrör har visat sig fortsatt vara den som har starkast stöd och därför föreslås han få fortsätta.

– Jag är ödmjuk och tacksam över det förtroende man har visat mig, säger Fridolin.

Han slog fast att den process som varit gjort att han nu känner att han kommer att kunna väljas om som språkrör med ett starkt mandat.

– Jag ser två tydliga uppgifter vi har framför oss nu. En är att visa på den stora regeringsvana som finns i MP, vi styr i 125 kommuner. Och jag tror också att jag kan bli bättre på att visa på den breda idédebatt som finns i den gröna rörelsen.

Att MP:s valberedning nu föreslår att partiets kvinnliga språkrör får gå medan det manliga får vara kvar förklarade valberedaren Joakim Larsson med att språkrören inte är valda tillsammans utan var för sig. Och att man landat i den bedömning man gjort för att Lövin och Fridolin är de som har starkast stöd.

– Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att bedöma personer var för sig, säger Larsson.

Ville få förtroendet prövat

Valberedningen inledde sitt arbete inför den kommande helgens kongress i Karlstad efter att Åsa Romson och Gustav Fridolin slog fast att de vill få sitt förtroende prövat på nytt.

Enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio var förtroendet för Romson betydligt lägre än för Fridolin.

Tweet av LindgrenBjorn
Publisert:

LÄS VIDARE