Aftonbladets Anders Johansson vann Guldspaden

avLinnea Carlén

1 av 8

På lördagskvällen delades det prestigefyllda priset Guldspaden ut, för 2015 års bästa avslöjanden.

Aftonbladet var dubbelt nominerade i kategorin Webb – och Aftonbladets Anders Johansson tog hem en guldspade för grävpodden #Fallet.

Varje år delar Föreningen grävande journalister ut priset Guldspaden till journalister ”som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

I år anordnades seminariet Gräv-16 på Svenska Mässan i Göteborg. Och på lördagen 9 april avslöjades vinnarna.

”Fick mitt pris redan i går”

Aftonbladets Anders Johansson vann en guldspade i kategorin Webb för sitt arbete med grävpodden #Fallet.

Granskningen ledde till något unikt, nämligen att nya uppgifter kom fram som gjorde att Samir, som 15 år gammal dömdes för mord på sin styvmamma, ansökte och beviljades resning 30 år efter mordet.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag fick i och för sig mitt pris redan i förrgår när hovrätten beviljade resning för Samir. Det blev ju ett rejält resultat av granskningen, men det här priset är också fantastiskt roligt. En guldspade är ju ett pris som premierar undersökande, grävande journalistik som har kraften att förändra, så jag ser det som ett SM-guld i journalistik, säger Anders Johansson

Han berättar också att Samir ringde honom före prisutdelningen och önskade honom lycka till, och att han är väldigt glad över allt stöd han fått under arbetets gång.

– Jag är glad att jag har fått så bra stöttning av både jobbarkompisar och familj.

Stolt grävchef

Även Aftonbladets grävchef Maria Trägårdh gläds över kvällens pris.

– Jag är så otroligt stolt att jag håller på att spricka. Och jag är mycket glad, både för Anders och för vår skull.

Arbetet med #Fallet tog sin början för lite mindre än ett år sedan, och har enligt Maria Trägårdh varit en riktig resa som involverat en stor grupp människor, med Anders Johansson som huvudreporter.

– Det har verkligen varit ett pionjärprojekt. Vi har aldrig jobbat i det här formatet tidigare och vi kunde ju inte veta var vi skulle hamna. Det var en extrem utmaning, men med Anders som storyteller och oerhört skicklig grävare har jag varit ganska lugn.

– I dag står vi med facit i hand och Anders har fått till en resning tack vare sin granskning, och det är fantastiskt, sånt händer inte.

Vinnare i fjol

Aftonbladet hade i år två guldspadenomineringar i kategorin Webb. Kerstin Weigl och Kristina Edblom var nominerade för den sju år långa granskningen Männen som dödar och Anders Johansson för Fallet.

I november 2015 mottog Kerstin Weigl Lukas Bonniers Stora journalistpris för sina artiklar om mäns dödliga våld mot kvinnor, en granskning där hon och Kristina Edblom tagit reda på att 153 kvinnor dödats av män i nära relationer under 2000-talet.

Sedan publiceringen har siffran stigit, och nu är antalet uppe i 251 mördade kvinnor.

Priset Guldspaden delas ut i totalt nio kategorier: Webb, Tidskrift, Riks-tv, Lokal-tv, Riksradio, Lokalradio, Stor tidning, Liten tidning och Bok.

ARTIKELN HANDLAR OM

#Fallet