Polisskott i jakt på misstänkt mordbrännare

avIsabelle Nordström, Linnea Carlén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Vid 23-tiden på lördagen började den arabiska friskolan Al-Salamah-skolan i Jägersro i sydöstra Malmö. Polisen misstänker att det branden är anlagd.

I samband med att en misstänkt bil lämnade brandområdet blev en polis nästan påkörd.

– Det leder till att man skjuter verkanseld mot bilen, men den stannar inte, säger Mia Sandgren, informatör vid Skånepolisen.

Larmet om branden kom in till polisen klockan 23.04 på lördagskvällen. Det var en polis som befann sig i området som upptäckte branden i en skola på Sporregatan i Jägersro.

– Det hördes en hög smäll eller någon form av explosion, säger Mia Sandgren, informatör vid Skånepolisen.

Sköt skarpt mot misstänkt bil

Polisen såg även en misstänkt flyktbil som lämnade platsen. En annan polispatrull som befann sig i området mötte lite senare bilen och försökte då stoppa den.
– I samband med det blev en av poliserna som befann sig utanför polisbilen nästan påkörd av den misstänkta bilen. Det leder till att man skjuter verkanseld mot bilen, men den stannar inte, säger Mia Sandgren.

Ingen av poliserna skadades.

Fullt utvecklad brand

Branden var enligt räddningstjänsten fullt utvecklad och det brann i taket med kraftig rökutveckling som följd. Byggnaden tillhör den arabiska friskolan Al-Salamah-skolan.

– Vi har en brand i en arabisk skola. Det brinner för fullt och vi är på plats med många styrkor och håller just nu på med att begränsa branden, säger Paul Bjurehag, räddningsledare vid Räddningstjänsten Syd, vid 00.30-tiden.

Natten till söndag fanns ingen prognos för när branden kunde vara släckt.

– Vi kommer hålla på hela natten, vi jobbar just nu med att rädda åtminstone en del av skolan, säger Bjurehag.

Misstänkt mordbrand

Polisen kunde under lördagsnatten inte uttala sig om brottsrubricering. Enligt Skånepolisens informatör Mia Sandgren kretsar arbetet till en början kring att försöka hitta den misstänkta flyktbilen.

– Det är ett pågående ärende. Är det så att branden är anlagd kan det komma att röra sig om allt från skadegörelse genom brand till mordbrand. När det gäller att man har försökt köra på en polis kan det handla om mordförsök. Vi jobbar med att lokalisera bilen som kopplas samman med branden för att ta reda på på vilket sätt den varit inblandad, för det är mycket oklart just nu.

Klockan 02.30 hade man ännu inte lokaliserat flyktbilen.

– Vi har inte anträffat bilen och vi efterspanar fortfarande, säger vakthavande befäl Tommy Bengtsson.

”Stödja varandra”

Först vid åttatiden på söndagsmorgonen var branden släckt. Polisen hade under morgonen ännu inte gripit någon misstänkt för branden, enligt polisens presstalesperson Jimmy Modin. Al-Salamah-skolan skriver på sin hemsida att branden var begränsad till köket och det just nu pågår ett saneringsarbete.

”Vi kommer att hålla er uppdaterade. I denna stund behöver vi hålla samman och stödja varandra”, skriver skolan.

På söndagskvällen hade polisens tekniker ännu inte kunnat undersöka platsen, skriver TT.

Händelserna utreds som försök till mordbrand och mordförsök.

Publicerad: