Se Muhammad Alis hyllade svar på ”inte alla vita är rasister”

NYHETER

Klippet som blivit viralt visar det tragiska i att fyrtio år gamla ord fortfarande är aktuella.

Det finns några uttjatade ord som ofta yttras i diskussioner som rör både rasism och feminism: ”inte alla vita” och ”inte alla män”. Ord som från yttrarens sida är tänka som någon typ av försvar när någon annan blivit illa behandlad – antingen av en rasist eller av någon som förnedrat kvinnor.

”Skulle jag låta ormarna komma mot mig?”

I ett klipp från en intervju 1971 med nyligen avlidne boxaren Mohammed Ali förklarar han varför det inte alltid räcker med några "goda" vita, eller varför uttrycket ”inte alla vita är rasister” inte håller:

”Det finns många vita som menar väl och som i hjärtat vill göra gott. Men om 10 000 skallerormar kom mot mig just nu, och jag hade en dörr som jag kunde stänga, och bland dessa 10 000 så menade 1 000 menade väl: 1 000 ville inte bita mig – jag visste att de var goda…. Skulle jag låta alla dessa skallerormar komma mot mig och hoppas på att de tusen ormarna skulle gå samman och bilda ett skydd mot resten? Eller skulle jag bara stänga dörren och fortsätta vara i säkerhet?”

Sprids i sociala medier

Klippet är från en intervju 1971 i den brittiska talkshowen Parkinson och har nu blivit viralt på Tumblr som en påminnelse om verkligheten för många än idag – och om att 40 år gamla ord tragiskt nog fortfarande är aktuella.

Se videon ovan.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM