Här gör lillprinsen sin debut

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Här får kungafamiljens minsting sitt första jobb.

När Stockholms slott öppnades för allmänheten fick prins Alexander hänga med mamma och pappa för sitt första offentliga framträdande.

Vid 10-tiden på nationaldagen slog Stockholms slott upp portarna för besökare.

Och det var inte vem som helst som hälsade välkomna.

På slottstrappan fanns nämligen Alexander Erik Hubertus Bertil med för att bjuda in allmänheten. Lillprinsen vilade i armarna på mamma Sofia och var till synes obrydd av allt ståhej från nationaldagsfirare och Marinens musikkår, som för dagen framförde Abba-låtar.

”Speciellt för oss”

Dagen till ära bjuder Hovet in allmänheten gratis till slottsbacken och i dag är dessutom trädgården Logården öppen, något som normalt sett inte sker.

– Det är speciellt för oss. Det var där vi tillkännagav vår förlovning och mottog det varma jublet efter vår vigsel, sa Sofia i sitt och Carl Philips välkomnsstal inför den stora publiken.

Många nationaldagsfirare och turister passade på att besöka slottet och snart ringlade sig köerna långa. Prins Alexander föddes den 19 april och dagens nationaldagsfirande på Slottet är första gången han visas upp offentligt.

Kungaparet på Sofiero

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia inleder sitt nationaldagsfirande på slottet Sofiero i Helsingborg, där kungen håller tal under förmiddagen. Kungaparet besöker dessutom utställningen ”Kungligt konstnärskap” innan det är dags för att återvända till Stockholm för det traditionsenliga firandet på Skansen.

Sofiero är ett populärt sommarställe för Kungafamiljen och i år firar slottet jubileum då det var 150 år sedan som dåvarande kronprins Oscar flyttade in för första gången.

Publicerad: