Bombattack vid busstation i Istanbul

1 av 3
NYHETER

Elva personer varav sju poliser har dött i en explosion i den turkiska staden Istanbul.

Enligt internationella medier rör det sig om en attack riktad mot ett polisfordon med kravallpoliser.

Separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) har tagit på sig sprängdådet.

Sprängladdningen detonerade i morgonrusningen, vid stationen Vezneciler i centrala Istanbul – precis intill det femstjärniga hotellet Celal Aga Konagi hotell.

Enligt turkiska medier var en bomb placerad inuti en parkerade bil vid sidan om vägen. Laddningen utlöstes samtidigt som en polisbuss passerade, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Elva personer har dödats och 36 har skadats i samband med attacken. Av de döda är sju poliser.

Ingen har tagit på sig bombattentatet ännu, men liknande attacker har den senaste tiden utförts av både terrorsekten IS och militanta kurdiska grupper.

”Kommer peka ut PKK”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förklarar dådet som oförlåtligt och att landet kommer att bekämpa terrorismen. Han antydde också att det är PKK-gerillan som ligger bakom attentatet.

En som inte vill dra lika snabba slutsatser är Turkietkännaren och samhällsdebattören Kurdo Baksi. I en skriftlig kommentar på dagens händelsen skriver han:

”Attentatsmannen/attentatsmännen kan sökas bland sekulära militärer som är oroliga för Erdogans islamisering av Turkiet, turkisk extremvänster, enskilda kurder som förlorat sina familjer i massakrer i Kurdistan det senaste året eller den muslimska Gülen-sekten som terrorförklarats av Erdogan. Inte heller den alltmer undanträngda IS kan uteslutas. Dock kommer de turkiska myndigheterna först peka ut PKK, långt före några gripanden och förhör".

På eftermiddagen rapporterar statlig turkisk tv att fyra personer har frihetsberövats för att frågas ut om tisdagens bombattentat, enligt Sky News.

Hämnd för krigföring

Några dagar efter dådet tog separatistgruppen TAK, som är en utbrytargrupp från PKK, på sig sprängdådet i Istanbul.

I ett uttalande på sin hemsida säger gruppen att självmordsdådet är en hämnd för den turkiska militärens krigföring mot PKK-gerillan i sydöstra Turkiet. Samtidigt varnar gruppen för att Turkiet inte längre är säkert för utländska turister.

TAK tog även på sig skulden för det bombdåd i huvudstaden Ankara som dödade minst 35 människor i mars.

ARTIKELN HANDLAR OM

Istanbul

Turkiet