Så undviker du trafik-kaoset

Snart börjar industrisemestern Motorvägsbron är fortfarande avstängd Här är vägarna du ska ta

Midsommarhelgens trafikkaos i Södertälje lär inte mattas av.

Nu är det juli och dags för industrisemester i Sverige.

Trafikverket jobbar febrilt med att få bilar och lastbilar att ta andra vägar.

I tisdags rapporterade Aftonbladet att bron först kommer att hållas stängd i två veckor efter den svåra lastbilsolyckan under midsommarnatten. I värsta fall kan bron hållas stängd under hela juli.

Kan inte andas ut

Nyligen gjordes den intilliggande Saltsjöbron om till tvåfilig enkelriktad väg. En ramp är asfalterad mellan E4/E20-syd och Saltsjöbron. I veckan rullade trafiken utan större bekymmer – även om man på Trafikverket inte kan andas ut.

– Det verkar som att informationen har börjat nå ut och att trafiken sprider sig till andra vägar. Vi har haft riktad information mot åkeribranschen som också har också hjälpt till att få ut till internationella aktörer, säger Bengt Olsson.

Är ni oroliga inför helgen?

– Normalt så är det färre till antalet som kör under en helg. Men det är en annan typ av resande och det är fler privatpersoner. Frågan är om man har lyckats uppfatta den här problematiken, säger Bengt Olsson.

För den som tittar på bron syns knappt skadorna som orsakar avstängningen. Men det stora bekymret syns inte. Hela konstruktionen är nämligen vriden. Två balkar i början av den södergående bron bågnar, som två böjda bordsskedar.

– Lägg två pennor bredvid varandra. De ligger i körriktningen. Då har den högra pennan förskjutits uppåt. Alltså den högra sidan av bron har förskjutits i längdled. Det syns ju inte så mycket om man kollar på bron, men vi måste vara absolut hundra procent säkra på att den håller, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

”Håller det ihop?”

Under veckan har Trafikverkets ingenjörer räknat på konstruktionens hållbarhet.

– Man räknar sig igenom hållfastheten. Går igenom de olika byggdelarna för att se totalen. Håller konstruktionen ihop tillräckligt bra? säger Bengt Olsson.

För långväga trafikanter, norr om Storstockholmsområdet, gäller det att undvika att köra E4/E20 genom Stockholm och Södertälje. Från Uppsala leds trafik mot Norrköping och Helsingborg om via väg 55 och Strängnäs.

För resande mot Göteborg är det E18 via Västerås/Arboga som gäller.

Stockholm/Uppsala mot Göteborg

(Obs! Gul väg på kartan)

Kör till Enköping. Sedan E18 till Västerås och Örebro. I Örebro tar du E20 till Göteborg.

Stockholm/Uppsala mot Helsingborg

(Obs! Blå väg på kartan)

ALTERNATIV 1: Kör till Enköping. Där tar du riksväg 55 över Strängnäs och Katrineholm. I Norrköping kommer du ut på E4:an igen.

ALTERNATIV 2: Åk väg 226 mot Vårsta via Huddinge och Tumba. Sedan tar du bilfärjan över Skanssundsleden till Mörkö. Vid Hölö kommer du ut på E4:an igen. På grund av broolyckan kör en extra färja skytteltrafik mellan klockan 09 och klockan 18.

ALTERNATIV 3: Åk vanliga E4/E20 via Södertälje och kör den provisoriska vägen över Saltsjöbron. Men var beredd på köer.

Publisert:

LÄS VIDARE