Irma, 97, åt mögligt bröd – hemtjänsten ingrep inte

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Jonas som är anhörig till Irma fick en chock när han såg vad hon åt.

Jonas Hillerström fick en chock när han såg 97-åriga Irma äta en möglig brödbit utan att hemtjänsten, som var på plats, sa till.

– I min värld finns det ingen förklaring för detta.

Vid niotiden i söndags gick Jonas Hillerström, gift med 97-åriga Irmas barnbarn, förbi hennes hem i Karlskrona innan de tillsammans skulle på dop. När han kom in i hennes lägenhet hittade han henne vid köksbordet ätandes på en möglig smörgås – mitt emot satt en person från hemtjänsten. Jonas blev helt ställd över att Irma tilläts äta brödet.

– Jag frågade rakt ut ”vad gör du, smörgåsen är alldeles möglig, du måste ju ta bort den”.

Personalen svarade med att Irma ville äta den och en diskussion följde.

– I min värld finns det ingen förklaring för detta.

”Brödmögel är ju giftigt”

När Jonas senare fick tag på hemtjänstens chef fick han inte det bemötande han hade hoppats på.

– Jag sa att de borde göra en Lex Sarah-anmälan eller liknande. Då förklarade hon att man bara kan göra det om det faller inom vårdlagen, säger han och fortsätter:

– Jag kände då att det inte är vilken lag det gäller som är det viktigaste här utan snarare att hon åt en möglig smörgås.

Efter samtalet ringde Jonas polisen och gjorde en anmälan av händelsen.

– Brödmögel är ju giftigt. Man kan ju tycka att man ska veta vad som är giftigt och inte när man jobbar inom hemtjänsten.

”Är det okej att sitta och titta på?”

Förutom det mögliga brödet hittade Jonas även utgången mjölk och en fruktsoppa som gått ut 2015.

– De har varit där flera gånger den veckan. Finns det något som är gammalt som ligger framme så ser man till att kasta det. Irma är själv gammal och ser inte.

Jonas menar att det är hemtjänsten och kommunens ansvar att se till att de äldre tas hand på rätt sätt.

– Någons uppgift är det och det är inte Irmas. Det är vårt ansvar som släktingar och framför allt hemtjänstens och kommunens ansvar, säger han och fortsätter:

– Och de som inte har någon annan som har tar hand om de äldre, som Irma har, vem tar hand om dem?

Han hoppas nu att det är ska leda till någon slags debatt.

– Är det okej att sitta och titta på när någon äter en möglig smörgås? Får man göra så som människa när man har tagit på sig rollen att man ska ta hand om någon? undrar Jonas.

”Hemtjänsten agerade rätt”

Gertrud Weiselblad, VD för företaget Gertrud Care AB, vilket är det hemtjänstebolag som Irma använder. säger att de inte har ansvar att göra frukost eller att se över kylskåpet – utan de har hand om städning, tvättning och duschning.

– Undersköterskan som var där påpekade att hon inte skulle äta brödet men kunden valde själv att göra det. Även om man är 97 år så blir man inte omyndigförklarad, kunden får själv bestämma vad hon vill göra. Vi kan aldrig bestämma, det handlar om självbestämmanderätt.

Enligt Gertrud kan man bara agera rådgivare, vilket undersköterskan ska ha gjort. Om undersköterskan hade tagit ifrån Irma brödet hade det varit ett övertramp enligt Socialtjänstlagen, menar hon. De ska dock prata om händelsen i ledningsgruppen.

– Vi ska se över våra rutiner och processer och se om vi måste förbättra något.

Martin Olsson, som är förvaltingschef för Äldreförvaltningen i Karlskrona kommun, säger att han utgår ifrån att Gertrud Care AB utreder ärendet.

– Den utredningen vill jag sedan att de presenterar sen i äldrenämndens arbetsutskott. Som kommun har vi det yttersta ansvaret att  verksamheten sköts rätt, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hemtjänst