Tyskland skärper lagen mot sexbrott: ”Ett nej är ett nej”

Foto: TT
Efter händelserna i Köln var det flera som demonstrerade.
NYHETER

Under torsdagen väntas en ny lag röstas igenom i Tyskland. Lagen innebär att sex utan samtycke kan bli straffbart – och att män som tafsar i grupp kan dömas till fem års fängelse, skriver BBC.

Länge har Tyskland kritiserats för att ligga efter andra länder när det kommer till deras sexuallagstiftning och frågan har debatterats under en lång tid. 

Som det är i dag måste offret ha stretat emot rent fysiskt vid en våldtäkt. Ett ”nej” räcker inte för att en förövare ska ses som skyldig i tysk domstol. Det finns heller ingen definition för samtycke.

Enligt en tysk studie från 2014 gör bristerna i lagen att många våldtäktsmän aldrig döms, skriver BBC. Men nu kan det bli ändring på det.

”Ett nej är ett nej”

Under torsdagen väntas det tyska underhuset Bundestag rösta igenom den nya lagen som av många benämns som ”ett nej är ett nej”-lagen. Den ska se till att man tar hänsyn till både fysiska och verbala signaler från offret. I teorin innebär det att ett nej kan bevisa brist på samtycke – och därmed kan det dömas som våldtäkt.

Tafsande män i grupp kan dömas

Förutom detta så föreslås det att man skärper lagen gällande tafsande, speciellt när det gäller män i grupp. Om en grupp omringar en person i en folkmassa och utsätter denne för sexuella trakasserier eller övergrepp så riskerar samtliga i gruppen att dömas till fem års fängelse – vare sig man varit aktiv eller ej.

Föreslaget är en direkt reaktion på händelserna i Köln där flera kvinnor utsattes för sexuella trakasserier på nyårsafton.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland