Odlander: ”Vi har en utsatt position”

avNiklas Svahn

1 av 4 | Foto: LINUS MEYER
Jens Odlander.

Svenska konsulatet i Istanbul ligger bara hundratals meter från explosionsplatsen för lördagens självmordsdåd.

Jens Odlander, svensk generalkonsul, bor i 1800-talshuset med sin fru.

– Det är en utsatt position som generalkonsulatet har, säger han.

Lördagens explosion i Istanbul har dödat minst fem personer och skadat ett 30-tal.

Självmordsdådet inträffade strax efter klockan tio på den populära shopppinggatan Istiklal som kantas av affärer, restauranger och konsulatbyggnader, däribland Sveriges.

Jens Odlander, generalkonsul, bor med sin fru i det stora 1800-talshuset där hundratals människor passerar dagligen. Explosionen inträffade inte långt bort från huset.

– Det här var på gatan där konsulatet ligger och där jag har min bostad, säger Odlander som ser ett olycksaligt mönster i självmordsattacker som drabbat Turkiet, däribland städerna Ankara och Diyarbakir.

Har en utsatt position

Han har under dagen arbetat med att säkerställa att hans personal mår bra och att inga svenskar är inblandade i bombdådet. I nuläget finns inga indikationer på den saken.

Han säger att konsulatet är en utsatt byggnad rent säkerhetsmässigt på grund av sin status och polisiära närvaro. Många människor passerar genom skalskyddet som omger huset varje dag i olika ärenden, bland annat för migrationsbeslut. Utanför grindarna har även demonstrationer tidigare pågått.

– Vi har en öppen verksamhet och behandlar bland annat återanslutningsfall för syrier som åker tillbaka till Sverige. Det är resande som pågår till olika organisationer, bland annat resande jihadister från Sverge. Där spelar vi en roll, säger Jens Odlander.

”Fler inskränkningar”

Med tanke på lördagens bombdåd kommer konsulatet att behöva se över säkerheten och antagligen kommer den också att öka.

– Det kommer säkert leda till fler inskränkningar i livet och hur man rör sig. Jag tänker på hur sorgligt det är för affärsinnehavare som har sina butiker i området och platser som man inte kan gå till lika fritt, säger generalkonsulen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Istanbul

Turkiet