Mejla

Wolfgang Hansson

Trumpväljare är inga knäppskallar

HOUSTON-ORLANDO-CONCORD. Min bild av den genomsnittlige Trumpväljaren får sig en törn under den sista valveckan på plats i USA.

De jag möter är inga knäppskallar utan helt vanliga amerikaner. Kanske överdrivet naiva i sin tro på att deras kandidat ska kunna ställa allt tillrätta.

I Sverige är det många som ställer sig frågan hur någon amerikan kan rösta på Donald Trump. En kandidat som umgås vårdslöst med sanningen, förolämpar kvinnor och uppenbarligen har stora kunskapsluckor i politiken.

Här i USA har många en helt annan bild av Trump. De ser honom som den framgångsrike, offensive affärsmannen som kan vända landets negativa trend.

– Han kommer att sköta landet som ett företag, säger Julie Kinne som jag träffar på ett soligt valmöte i Orlando.

– Se hur han med ett litet lån från sin pappa lyckats bygga ett miljardimperium. Han kommer att lyckas lika bra med USA.

Dottern Janae är precis som många oroad över att traditionella amerikanska värderingar är på väg att gå förlorade.

– Jag blir livrädd för vår framtid när det inte längre finns plats för gud i skolan, säger hon.

Trumps väljare är konservativa amerikaner som hyllar vad i Sverige av många skulle ses som föråldrade värderingar. De tycker sig se hur USA är på väg utför och vill stoppa raset.

De flesta Trumpväljare jag möter är välartikulerade och har inga problem med att motivera varför de tänker rösta på honom. Rick Figueroa i Houston, Texas ser i Trump den förste presidenten som är beredd att på allvar ta itu med invandringen. Att bygga en mur är att säga till omvärlden att nu räcker det.

– USA ska bestämma vilka som ska få komma. De illegala invandrarna tränger sig före i kön och det är inte rätt.

Rick Figueroa är ingen av de vita missnöjda medelålders män som är nidbilden av Trumps väljare. Han är en framgångsrika affärsman med latinorötter som arbetar åt en europeisk bank.

Heltatuerade svetsaren Anthony haffar jag på väg in till ett valmöte i Concord, North Carolina.

– Trump tänker se till att jobben kommer tillbaks till USA, säger han. I motsats till Clinton så är han en handlingens man.

Mycket av Trumps attraktion ligger i hans rättframma sätt att prata. Folk gillar att han säger vad han tycker även om de inte alltid håller med honom. De är trötta på politiker som försöker hålla alla nöjda istället för att uttrycka en tydlig åsikt.

Därför blir de heller inte så upprörda när Trump trampar i klaveret och är plump, sexistisk, elak eller kategorisk. Det är hans personlighet och de gillar den. Att rösta för någon man gillar är viktigt för amerikaner. Det var ett avgörande skäl till att favorittippade Al Gore med sin överlägsna attityd förlorade år 2000 mot den betydligt mindre kvalificerade George W Bush. Men fler väljare ville hellre ta en öl med Bush.

Anhängarna blir inte rädda när Trump talar om att kanske använda kärnvapen. De ser det som att han försöker vara tuff mot USA:s fiender i världen utan att han för den skull verkligen är beredd att trycka på knappen.

Trump är show. Han har en stjärnglans som många bländas av. Dokusåpa kändis och framgångsrik affärsman är en kraftfull kombination i det kapitalistiska USA. Han är dessutom rolig och underhållande på sina valmöten. Folk slipper höra en massa detaljerade förslag. Trump nöjer sig med de stora linjerna. Stoppa invandringen. Se till att få tillbaks jobben till USA. Stoppa svågerpolitiken i Washington D.C.

Det är sånt hans väljare vill höra och de litar på att han har receptet för att lyckas genomföra det. Kanske inte allt men de är ändå övertygade om att det blir bättre än om ännu en Clinton får flytta in i Vita huset.

Att Trump ställs mot Hillary Clinton är en viktig förklaring till hans framgångar. Valet blir väldigt tydligt mellan en proffspolitiker som suttit i olika maktställningar i 30 år utan att, som många Trumpväljare tycker, åstadkomma särskilt mycket. Och en "frisk fläkt" från näringslivet som kommer in med nya idéer samtidigt som han försvarar traditionella värderingar som rätten att bära vapen och nej till abort.

På de Trumpmöten jag besökt i olika delar av USA har det nästan alltid varit en stor blandning av människor. Unga och gamla. Kvinnor och män. Rika och fattiga. De är inte dummare eller mindre välutbildade än andra amerikaner. Men de ser USA förändras och de gillar inte resultatet. Trump ger dem en känsla av att de kan ta tillbaka makten över sitt land och styra över sitt öde.

Det är därför han fortfarande har chansen att bli president.

VALETS ÖDESFRÅGOR. Här vill Trump bygga muren mot Mexiko.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

Publisert: