Nya mätningen: Trump har gått om Clinton

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

NEW YORK. Mejlskandalen kan stoppa Hillary Clinton från att nå Vita huset.

En ny mätning från Washington Post och ABC News visar att Donald Trump har ett knappt försprång i opinionen. Det är första gången på flera månader.

Det var i fredags som en ny bomb slog ner i den amerikanska valrörelsen. Då skickade FBI-chefen James Comey ett brev till kongressen där han berättade att nya mejl upptäckts, som kan vara kopplade till utredningen om Hillary Clintons mejlserver.

Donald Trump har hävdat att detta bevisar att Clinton är korrupt och oärlig.

Hillary Clinton kontrade med att hävda att mejlen sannolikt inte kommer visa sig innehålla några känsliga uppgifter, och att utredningen inte spelar någon roll för valutgången.

– Det väljarna fokuserar på nu är att rösta fram en ny president och en ny överbefälhavare, sa hon under ett kampanjtal på måndagen.

Trump ligger före

Men en ny mätning från Washington Post och ABC News tyder på att mejlskandalen faktiskt kan komma att påverka valresultatet.

46 procent av de tillfrågade uppger att de stödjer Donald Trump. Motsvarande siffra för Hillary Clinton är 45 procent.

Det är första gången sedan i maj som Republikanernas kontroversielle kandidat leder i racet mot Vita huset.

I den förra mätningen var förhållandena omvända. Då fick Clinton 46 procent av stödet, mot 45 för Trump. Förändringarna ligger inom felmarginalen på tre procentenheter.

Entusiasmen minskar

Undersökningen, som genomfördes mellan torsdag och söndag i förra veckan, visar också att Clintons popularitet sjunker bland dem som stödjer henne.

Andelen av Clinton-supportrar som uppger att de är ”väldigt entusiastiska” gentemot sin kandidat har fallit från 51 till 43 procent.

För Trump ligger de positiva känslorna kvar på samma nivå som i förra mätningen. 53 procent av hans supportrar säger sig vara starkt entusiastiska.

Framåt i viktiga delstater

Även i flera viktiga vågmästar-delstater noterar Trump-kampanjen en positiv utveckling i opinionen. På tisdagseftermiddagen, lokal tid, visade en mätning från nyhetssajten wral.com att Trump leder över Clinton i North Carolina. Väljarstödet är 51 procent för republikanen, jämfört med 44 procent för Demokraternas kandidat.

Tidigare har även undersökning från Florida visat att Trump har medvind i den mycket viktiga delstaten.

Kommer inte få svar

Hillary Clintons kampanj har varit mycket kritiska till att FBI-chefen James Comey valde att berätta om mejlen, trots att inga detaljer om dem är kända.

Det ska röra sig om så många som 650 000 mejl, som nu ska granskas av FBI. CNN rapporterade under måndagskvällen att inga detaljer kommer att komma fram innan valdagen den 8 november.

Något som kan tala till Hillary Clintons fördel är att många amerikaner redan har röstat. Enligt officiell statistik har nästan 25 miljoner människor förtidsröstat, med en vecka kvar till valdagen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

Publicerad:

LÄS VIDARE