Rysk politiker: Rösta på Trump – eller få kärnvapenkrig

avMartin Schori

1 av 3

En röst på Trump är en röst på fred. En röst på Clinton betyder kärnvapenkrig.

Det säger den excentriske ryske politikern, och Putin-vännen, Vladimir Zjirinovskij.

Vladimir Zjirinovskij har ett flera decennier långt cv med spektakulära uttalanden bakom sig. Den här gången ger han sin syn på det amerikanska valet.

– Amerikanerna som röstar den 8 november måste förstå att de röstar för fred på jorden om de röstar på Trump. Men om de röstar på Hillary är det krig. Det kommer bli en kortfilm. Det blir Hiroshimas och Nagasakis överallt, säger Zjirinovskij till Reuters – och syftar på de amerikanska känvapenbombningarna under Andra världskriget.

Olämplig för att hon är kvinna

Han menar också att Hillary Clinton är olämplig på grund av sitt kön.

– Män har styrt i miljontals år. Du kan inte riskera att ett av de rikaste och mäktigaste länderna på jorden leds av en kvinnlig president, säger han.

Zjirinovskij är en av Rysslands mest kända politiker. Han är ledare för det liberaldemokratiska partiet, som nått 23 procent i ryska val, och har varit vice talman i Duman.

Testballong

Hans politik beskrivs som ultranationalistisk och även om Zjirinovskij ses som en vildsint demagog av många ryssar är han också en trogen allierad till president Vladimir Putin. Hans utspel har också använts som testballonger för att se hur radikala förslag tas emot av allmänheten.

Jämför sig med Trump

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sa nyligen att spänningarna mellan USA och Ryssland var farligare än under det kalla kriget. Zjirinovskij verkar hålla med. Enligt honom är det endast Trump som kan mjuka upp relationerna.

Zjirinovskij har likt Trump föreslagit en mur, som skulle skära av södra Ryssland – ett område med många muslimska invånare – från resten av landet.

"Hillary blir den sista presidenten"

I intervjun uttrycker han stor fascination för Trump, som han träffat år 2002. Han efterlyser även ett DNA-test för att kolla om han till och med är släkt med den amerikanske affärsmannen som han, enligt sig själv, har så många likheter med.

– Om Hillary Clinton vinner blir det USA:s sista president någonsin, säger Zjirinovskij.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM