Donald Trumps bevis: britten Anthony

avGustaf Tronarp

NYHETER

Påstår sig ha varit på flyget där sexövergreppet ska ha ägt rum

1 av 3

Här är Trump-kampanjens ”bevis” för att uppgifterna om att presidentkandidaten antastat en kvinna ombord på ett flygplan inte stämmer.

Britten Anthony Gilberthorpe säger sig ha varit på samma flight – och han hävdar att inget övergrepp ägde rum.

– Det var hon som flörtade med honom, säger han till NY Post.

Jessica Leeds var en av de första kvinnorna som trädde fram och berättade om att hon blivit antastad av den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

På ett flyg till New York för omkring 30 år sedan ska miljardären ha börjat tafsa på henne.

– Han tog mig på brösten, kysste mig och förde in handen innanför min kjol, har Leeds sagt i intervjuer med New York Times och CNN.

En rad kvinnor har gått ut med liknande berättelser. Donald Trump har ilsket förnekat allt, och kallat uppgifterna för lögner.

”Ville gifta sig med honom”

Trumps kampanj har också hävdat att det finns bevis för att kvinnorna ljuger. Nu har de vaskat fram ett sådant.

Eller, de har åtminstone fått tag i britten Anthony Gilberthorpe, 54.

I en intervju med NY Post säger Gilberthorpe att han satt mitt emot Jessica Leeds och Donald Trump på det aktuella planet. 54-åringen slår fast att inga övergrepp ägde rum.

– Jag kan inte begripa varför hon säger att Trump gjorde sexuella närmanden. Det var inte bara så att han inte gjorde det, och jag var där hela tiden, utan det var hon som var flörtig, säger han.

– Hon ville gifta sig med honom.

”Har fel, fel, fel”

För en brittisk publik är Anthony Gilberthorpe inte helt okänd. 2014 gick han ut med uppgifter om att han som tonåring försett högt uppsatta brittiska politiker med pojkar som de hade sexfester med.

Gilberthorpe tog kontakt med Trumps stab efter att han sett Jessica Leeds på tv. I intervjuer har hon sagt att det satt en man på andra sidan gången som såg allt, utan att göra något. Det påståendet gjorde Anthony Gilberthorpe upprörd.

– Att jag bara skulle ha suttit där och se allt utan att ingripa är nonsens.

Gilberthorpe har inga belägg som kan visa att hans berättelse är sann. Men 54-åringen hävdar att han har ett synnerligen gott minne.

– Jag har ett mycket bra fotografiskt minne.

– Om det finns bevis för att Trump har gjort det, så visst. Häng honom högt. Men jag var där, jag vet att hon har fel, fel fel.

Gilberthorpe säger sig vara villig att möta Jessica Leeds i en offentlig debatt. NY Post har inte lyckats nå henne för en kommentar.

Trump: ”Jag är ett offer”

På sina kampanjmöten har Donald Trump fortsatt att döma ut kvinnornas vittnesmål som falska. Under ett tal i North Carolina på fredagen sa Trump att han är utsatt för förtal.

– Som ni har sett är jag offer för en av de största politiska smutskastningskampanjerna i vårt lands historia.

– De kommer efter mig för att försöka förstöra vad till och med de beskriver som den största rörelserna i USA:s historia.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

ARTIKELN HANDLAR OM