Rullstolsburen kvinna anmälde gruppvåldtäkt

Den kvinna som i söndags anmälde att hon blivit våldtagen i Visby är rullstolsburen.

Fem män sitter anhållna misstänkta för brottet. Enligt hennes advokat pågick övergreppen i minst ett par timmar.

– Hon är fullständigt nedbruten, säger målsägarbiträdet Staffan Fredriksson.

Enligt anmälan ägde den misstänkta gruppvåldtäkten rum under natten mellan lördag och söndag i VisbyGotland. Kvinnan larmade själv polisen på söndagsmorgonen.

Hon har berättat hur hon delade taxi hem efter ett restaurangbesök med en av männen och behövde låna toaletten.

– Hon följde med honom in och hade inga farhågor om att det skulle hända något. Där har mannen i fråga tagit tillfället i akt och utnyttjat situationen. Övergreppen har börjat på toaletten, säger Staffan Fredriksson, kvinnans målsägarbiträde.

Utdraget händelseförlopp

Efter hand anslöt sig flera män, enligt kvinnans berättelse.

– Var de kommer ifrån vet vi inte. Det här har pågått under ett par timmars tid, det har i alla fall varit ett utdraget händelseförlopp, säger Staffan Fredriksson.

Fem män greps och anhölls på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt. En sjätte man släpptes men är inte avskriven från utredningen. De anhållna männen är strax under och över 20-årsstrecket.

Staffan Fredriksson förklarar att kvinnan är rullstolsburen och att hon har godkänt att han går ut med den uppgiften. Under de misstänkta övergreppen var hon fråntagen sin rullstol, men fick tillbaka den efteråt.

– Hon har blivit paralyserad i den här situationen och hon har inte kunnat förmå sig själv att göra fysiskt motstånd, mer än att säga nej, säger han.

”Som ett andra trauma”

Kvinnan är i 30-årsåldern och har efter händelsen läkarundersökts. Enligt Staffan Fredriksson har hon haft skador som dokumenterats.

Hon mår fruktansvärt dåligt, enligt advokaten.

– Hon är fullständigt nedbruten. Det är inte bara själva övergreppen, utan när hela den här utredningsapparaten sätts igång blir det som ett andra trauma – när hon vid upprepade tillfällen måste berätta vad som hänt, och kanske uppfattar det som att hon ifrågasätts när hon konfronteras med männens uppgifter.

De fem anhållna nekar till brott.

Åklagaren måste senast vid lunchtid på onsdagen besluta om de misstänkta männen ska begäras häktade.

Publisert: