Polen backar om abortförbud efter massprotester

1 av 3
NYHETER

Styrande i Polen tycks nu göra en u-sväng i frågan om totalförbud mot abort.

Detta efter flera dagar av protester och masstrejker runtom i den katolska nationen mot ett kontroversiellt och internationellt uppmärksammat anti-abortförslag.

– Protesterna har fått oss att tänka efter och det har varit en lektion i ödmjukhet för ledningen, säger vetenskaps- och utbildningsminister Jaroslaw Gowin.

Under måndagen inledde polska kvinnor en landsomfattande strejk i protest mot det nya lagförslaget om ett totalförbud mot abort, i ett land som redan har ett av de restriktivaste abortlagstiftningar i hela Europa, där kvinnor endast tillåts göra abort vid våldtäkt eller incest, vid allvarliga fosterskador eller när kvinnans liv eller hälsa är i fara.

Stora protester och masstrejk

Svartklädda demonstranter tog till gatorna i Warszawa, Gdansk och flera andra städer runtom i Polen. Sociala medier fylldes av bilder under hashtaggen #BlackMonday. Protester som var en förlängning på helgens så kallade ”black protests”, där människor uppmanades att bära svarta kläder och omkring 30 000 demonstrerade framför parlamentet i Warszawa.

Förslaget som väckt massiva protester kommer från ett pro-life medborgarinitiativ och skulle om det antogs göra aborter olagliga, även i fall av våldtäkt eller när kvinnans liv är i fara. Det skulle därtill kunna resultera i ett fängelsestraff på upp till fem år för kvinnor som söker abort och läkare som utför dem.

Över 450 000 personer har skrivit under förslaget, som också stöds av den romersk-katolska kyrkan, enligt nyhetsbyrån AP. Samtidigt gör flera opinionsundersökningar gällande att det finns väldigt lite stöd för en ännu strängare lag.

Konservativa styrande backar

Nu tycks landets styrande backa från sin tidigare hållning.

I vad som beskrivs som ett tumultartat parlamentariskt sammanträde röstade lagstiftare från regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS), tillsammans med lagstiftare från andra partier, på onsdagskvällen ner förslaget.
Några hänvisade till att de inte går med på att införa straffrättsliga påföljder på kvinnor som söker abort. Ryszard Terlecki, vice talman i parlamentet och gruppledare för Lag och rättvisa, sa efter omröstningen att det styrande partiet inte stöder det radikala lagförslaget, skriver AP. Samtidigt uppgav han att partiet just nu arbetar med ett separat förslag som till stor del skulle likna dagens lagstiftning, men begränsa aborter i fall av Downs syndrom, vilket i dag är tillåtet.

”En lektion i ödmjukhet”

En annan minister i det polska parlamentet har också gått ut och sagt att det inte kommer att bli ett totalförbud.

– Protesterna har fått oss att tänka efter och det har varit en lektion i ödmjukhet för ledningen, säger vetenskaps- och utbildningsminister Jaroslaw Gowin, enligt AP.

Men då förslaget är ett medborgarförslag måste landets parlament fortfarande ta ställning till anti-abortförslaget i en omröstning, även om regeringen verkar ha bytt åsikt i frågan. Under torsdagen kommer parlamentsledamöter i det polska underhuset därför att rösta om det direkt ska förkastas eller om man ska skicka tillbaka det till kommissionsnivå för vidare behandling, skriver AP.

Mariusz Dzierzawski från kommittén Stop Abortion, som initierade förslaget, säger enligt nyhetsbyrån att de konservativa lagstiftarna i och med dagens beslut har svikit sina väljare. Även om han är pessimistisk hyser Dzierzawski fortfarande hopp om att förslaget åter kan komma att granskas av en parlamentarisk kommission.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

Abort