Stureplansmorden

Zethraeus straff tidsbegränsas

avAnders Johansson

Stureplansmördaren kan bli fri 2018

Tommy Zethraeus som dömdes för Stureplansmassakern fick idag sitt livstidsstraff omvandlat.

Örebro tingsrätt bedömer att det samlade straffvärdet ligger på 36 år.

Men åklagaren överväger nu om beslutet ska överklagas precis som för två år sedan.

Tommy Zethraeus, som numera heter Eriksson, dömdes 1995 för fyra mord, fem mordförsök och ett rån. Dessutom begick han nya brott under tiden i fängelse. Bland annat organiserade han narkotikaaffärer i miljonklassen inifrån Hall.

Tingsrätten skriver i sin dom att det bara finns ett prejudikat tidigare som gäller omvandling för flera mord - och det är Mattias Flink. Han dömdes för sju mord och tre mordförsök och Högsta domstolen tidsbestämde senare straffet till 30 år. Och då vägdes även in vissa i lagens mening förmildrande omständigheter.

När det gäller Zethraeus brott finns inga förmildrande omständigheter i vare sig tingsrät eller hovrätt. Istället har han dömts för ytterligare grov brottslighet. Sammantaget anser Örebro tingsrätt att straffvärdet kan beräknas till 36 år.

Eftersom han avtjänat 21 år innebär det att kan släppas villkorligt fri, efter två tredjedelar, i slutet av 2018. Så blir det om dagens dom inte överklagas utan vinner laga kraft.

”Ska fundera på överklagande”

Chefsåklagaren Fredrik Skoglund har motsatt sig en omvandling.

Och så var fallet även 2014 när tingsrätten tidsbestämde till 33 år. Efter överklagandet bestämde Göra hovrätt att upphäva tidsbestämningen.

Hur det blir den här gången är inte klart. Fredrik Skoglund säger till Aftonbladet att han precis bara nåtts av beskedet men inte hunnit läsa igenom beslutet.

Det som han menar är försvårande är den nya brottsligheten under fängelsetiden, och hur den ska bedömas.

– Det jag tycker man ska fundera över är. Vilken betydelse får det om man avtjänar ett livstidsstraff och under avtjänandetiden gör sig skyldig till väldig allvarlig brottslighet, vilket Tommy Eriksson har gjort.

– De brott han dömdes för 2003 var ju stämpling till grovt rån medelst grov misshandel, och anstiftan till misshandel i ytterligare fall. Och grovt narkotikabrott.

Åklagaren ska bestämma sig senast den 12 maj.

Tommy Eriksson är en av fyra som dömdes för skjutningen vid nattklubben Sturecompagniet i centrala Stockholm.

Medgärningsmannen Guillermo Marquez Jara dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till ett mord och frigavs 2000. Ytterligare två personer dömdes för dådet.

Tommy Zethraeus har visat en mycket god skötsamhet de senaste åren och har bland annat studerat psykologi på hög nivå.

ARTIKELN HANDLAR OM