11-åriga Sofia slogs ner av killgäng

avMalin Wigen, Frasse Levinsson

”Sparkade mig och dunkade huvudet i asfalten”

1 av 4

Sofia, 11, blev misshandlad av ett killgäng som skrek att hon skulle "åka tillbaka till sitt hemland” när hon skulle gå till skolan.

Nu berättar hon själv om händelsen för Aftonbladet.

– Jag gör det här för att jag inte vill att andra tjejer ska råka illa ut för det som jag har varit med om. Ingen ska behöva uppleva det här, säger hon.

Häromdagen när Sofia, 11, som bor i södra Stockholm skulle gå till skolan blev hon överfallen av ett killgäng. Hennes mamma hade precis släppt henne ur sikte när killarna kom fram.

– De gick fram till mig och sa ”Vad gör du här? Vi sa ju till dig att du ska tillbaka till ditt hemland”, säger hon.

Sofia berättar att hon träffat de jämnåriga killarna för första gången i en park ett par dagar tidigare. Då sa de att hon var "ett jävla äckel", att hon var ”smutsig” och att hon skulle "åka tillbaka till sitt hemland”.

”Dunkade mitt huvud mot asfalten”

Nu när hon träffade dem igen försökte hon bara gå därifrån.

– Då knuffade en av dem tillbaka mig och gjorde krokben så att jag ramlade ner. Och så landade jag på huvudet. Då sparkade alla fem killarna mig på revbenen och benen. Och så dunkade de mitt huvud mot asfalten, säger hon.

Sedan fortsatte misshandeln.

– En av dem gav mig en box vid ögat och knäade mig. Sen sprang de iväg och sa att de slår mig ännu mer om jag skriker, säger hon.

När Sofia kom fram till skolan fick hennes kusin reda på vad som hänt. Kusinen ringde Sofias mamma, som kontaktade polisen. 

– De kom jättesnabbt och bad mig förklara hur killarna såg ut. Men de hittade dem aldrig. Jag gör det här för att jag inte vill att andra tjejer ska råka illa ut för det som jag har varit med om. Ingen ska behöva uppleva det här, säger hon.

”Helt klart främlingsfientlighet”

Lars-Göran Rehn är operativ koordinator hos polisen. Han bekräftar att att det gjorts en polisanmälan om händelsen.

– Det verkar som de hoppat på henne, det är främlingsfientlighet det rör sig om, helt klart. Målsägande ska fylla tolv år snart och de som hoppade på henne är i samma ålder.

Han beskriver det som en ovanlig händelse.

– Det här känns inte som en vanlig historia. Det här måste socialtjänsten och skolan ta tag i. Flickan måste kunna känna sig säker när hon går till skolan, säger han.

Men det kommer inte Sofia att göra den närmaste tiden.

– Jag är väldigt rädd och vågar inte gå ut. Jag kommer inte gå i skolan på ett tag, för jag mår väldigt dåligt just nu, säger hon.

”Barn som slår ihjäl varandra”

Sofias mamma är skärrad av händelsen. Hon har nyligen varit på sjukhuset med sin dotter.

– De säger att blåmärkena kommer att bli värre, men att inget är brutet. Men hon är rädd och har ont i huvudet. Tyvärr händer det allt för ofta. Barn som slår ihjäl varandra. De måste göra någonting, säger hon.

– Tills hon vågar gå till skolan själv så kommer jag att hämta och lämna henne, jag vågar inte släppa henne, säger mamman.

Fotnot: Sofia heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott