Spelarna tror på seger för ”stanna”

NYHETER

Spelodds och opinionsmätningar skiljer sig åt

Foto: Förvånad Matthew Shaddick är chef för spelet på val hos Ladbrokes. Han konstaterar att de som spelar på Brexit-omröstningens utfall inte följer de mönster de brukar.

London. Matthew Shaddick är förvånad.

Bakom honom rullar oddsen för hästkapplöpningar och fotbollsmatcher på en stor bildskärmvägg.

Hans förvåning gäller att spelarna inte uppträder som de brukar inför EU-omröstningen.

Shaddick är chef för spelet på val och politiska händelser hos firman Ladbrokes i London. På sin ipad zoomar han in en tabell som visar hur oddsen för en Brexit utvecklats den senaste månaden. Inte någon gång har spelarna trott på att landet verkligen ska lämna EU.

De nuvarande oddsen innebär att spelarna tror på en 75 procents chans att Storbritannien stannar kvar i EU. Att lämna-sidan skulle vinna har bara 25 procent chans.

Dött lopp i mätningarna

Givetvis kan oddsen snabbt ändras beroende på händelseutvecklingen men den senaste månaden har 90 procent av alla pengar spelats på att folket röstar för att stanna.

Och det är vad som gör Matthew Shaddick förvånad.

Opinionsmätningarna visar på dött lopp. Det är omöjligt att säga vem som kommer att vinna.

– Normalt brukar oddsen backas upp av opinionsmätningarna, konstaterar han. Men inte den här gången.

Totalt räknar Ladbrokes med en omsättning på 24 miljoner kronor på spelet på EU-omröstningen. Det är inte lika mycket som när Skottland röstade om sin självständighet men det kommer ändå att finnas med bland topp fem av alla politiska spel.

Fel i förra årets val

Faktum är att vadslagningsbolagen på senare år ofta varit bättre på att förutsäga valresultatet än opinionsmätningarna. Med ett notabelt undantag. När britterna höll parlamentsval förra året visade såväl spelbolag som opinionsmätningar på en minoritetsregering. Istället vann de konservativa klart.

– Vi hade mindre fel än opinionsmätningarna, säger Shaddick i ett försöka att försvara sig men tillägger sedan snabbt.

– Men vi hade ändå fel.

Den här gången misstänker han att spelarna har mer rätt än opinionsmätningarna.

– De mätningar som görs via telefon visar på en klar seger för stanna kvar. Mätningarna som görs på nätet visar en knapp fördel för lämna.

”Ekonomin avgör”

Till det lägger han att Voteleave har svårare att vinna de ekonomiska diskussionerna. De flesta experter är ense om att ett utträde påverkar Storbritanniens ekonomi negativt.

– I slutändan tror vi ändå att det är ekonomin som avgör.

En annan sak är valdeltagandet. Voteleave-väljarna är mer motiverade att gå och rösta. Ladbrokes tror på ett valdeltagande strax över 60 procent. Avsevärt mycket lägre än de 85 procent som röstade i folkomröstningen om Skottlands självständighet. Ett riktigt lågt valdeltagande ökar chansen för en lämna-seger.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM