Andreas betalade ingenting för all den här maten

Andreas har inte betalat för sin mat på tre år sedan han började ta mat från mataffärers sopor.

– Det känns väldigt märkligt att handla när man vet att det finns så mycket bra mat som helst, säger han.

Sedan tre år tillbaka har Andreas Jakobsson sysslat med dumpstring, det innebär att han tar vara på maten som affärer slänger.

– Cirka 80 procent av maten de slänger fungerar att äta, de kan slänga alla apelsiner om bara en är dålig.

Han och några vänner brukar ta bilen på kvällen och åka runt mellan olika affärer för att gå igenom deras sopor, vilket de gör i smyg. De lyckas alltid att fylla bilen med säckar och lådor fyllda av mat.

– Jag har gått från att ha en matkostnad på 4500 kronor till noll kronor.

”Idiotiskt att producera ny mat”

Andreas blev nyfiken på dumpstring då hans kompis sysslade med det. Det var när han följde med på en runda som han såg hur mycket mat som affärer kastar, enligt honom kan det handla om några tusenlappar per dag.

– Det känns väldigt märkligt att handla när man vet att det finns så mycket bra mat som helst, det är idiotiskt att producera ny mat när det redan finns.

”Hittade 19 flaskor jättefin olivolja”

Under sina matturer hittar han allt möjligt, som till exempel frukt och säckar med ostar och chipspåsar. Han minns inte senast han hade en dålig runda.

– Två av de bästa fynden var 2 kilo ekologiska pinjenötter och 19 flaskor jättefin olivolja. En annan sak vi hittat var 54 paket cigaretter.

Även om majoriteten av maten är fräsch finns det saker han inte skulle ta, som till exempel kött nu när det är varmt ute. På vintern är dock det mesta ätbart.

– De flesta affärer tömmer sina sopor två gånger i veckan så det hinner inte bli ofräsch. Dessutom är mycket i förpackningar som skyddar maten.

”Man vet att man alltid hittar bra grejer”

Andreas har en blogg där han visar upp sina matfynd. Där skriver han även ut recept på maträtter han gör. Enligt honom har han knappt fått några negativa reaktioner från omgivningen, inte ens från polisen som kom på dem en gång. Trots det är han en av få som sysslar med dumpstring. Kanske har det att göra med att det är tabu att rota i sopor.

– Men man tycker att det borde vara många flera som är ute och letar, man vet att man alltid kommer att hitta bra grejer.

Publisert: