Trendbrottet: Allt färre använder kondom

NYHETER

En trend är bruten - nu har vi blivit sämre på att använda kondom. Samtidigt är det inte längre pinsamt, enligt RFSU:s årliga mätning av svenskarnas kondomvanor.

Årets undersökning gav RFSU:s sexualupplysare ett visst huvudbry eftersom man såg att det är något färre i år som svarar att de inte använder kondom, oavsett ålder, vilket var en överraskning.

– Vi har sett en långsiktig trend mot att fler använder kondom vid ny partner men nu har den trenden brutits, även om det inte är en dramatisk förändring, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Heteromän är sämst

Bäst på att använda kondom är, som tidigare, män som har sex med män. Sämst är heterosexuella män.

– Det är framförallt vid nya kontakter vi behöver bli bättre på att använda kondom. Kådiskollen visar att en mycket stor majoritet ser positivt på den som tar initiativ till säkrare sex och kondom, säger han.

En pikant detalj i undersökningen är att de allra flesta uppfattar att den som drar fram en kondom är ansvarstagande, vuxen, omtänksam och erfaren, men känner sig inte alls lika ansvarstagande och mogna, när de själva gör det.

Krävs insats mot unga män

Pelle Ullholm tror att det behövs en bred insats riktad mot unga män, när det gäller hälsan, sex och sitt kön.

– Kvinnor går regelbundet till gynekologer och blir i högre grad informerade om hur man skyddar sig, får frågor och kan ställa frågor, så är det inte för unga män.

Listan som ger dig kondomkoll

1. Blindtarmskondom

Redan forntida egyptier hade sex med kondom, men det var först på 1800-talet som kondomer började tillverkas av gummi. På 1700-talet var det populärt med kondomer som var gjorda av blindtarmar från lamm - dessa såldes i hela Europa.

2. Rädsla ökar försäljningen

Aldrig tidigare såldes så många kondomer som på 1980-talet när rädslan för att smittas med hiv var som störst. Då såldes 24 miljoner kondomer per år i Sverige.

– Nu ligger försäljningen på omkring 16 till 18 miljoner. Sedan dess har det inte skett så stora förändringar, försäljningen har tuffat på från år till år, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU AB.

3. Fler ligger på sommaren

Många fler svenskar har sex med kondom på sommaren. Det visar en tidigare undersökning som RFSU har gjort.

– När folk är lediga har man mer tid att ligga. Under sommarmånaderna och julledigheten ökar försäljningen med tio procent, säger Jessica Åström.

4. Kondomtrender

Många vill ha mycket tunnare kondomer för att maximera känsla och närhet. Det har efterfrågats i många år.

– Tjugofem procent tycker att det är oskönare med kondom. Det är en upplevelse man inte kan förringa. Många vill ha tunnare kondomer som även är säkra, en del vill också att de ska kan kunna leda värme bättre, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

5. Kondom över benet

Att kondomer har lätt för att spricka är både sant och falskt, enligt Pelle Ullholm. Faktum är att alla EU-kondomer kan rymma 18 liter luft, och RFSU:s kondomer med hela 22 liter.

– Och då blir kondomen ganska mycket större än ett kön. De tål mycket mer än vad de behöver, men de kan spricka om man exempelvis rispar dem med en nagel, säger han.

Artisten Zara Larsson uppmärksammade kondomers töjbarhet i januari i fjol. Hon trädde en kondom över sitt ben, tog en bild och lade ut den på sitt Instagramkonto. Bilden blev en viral världssuccé.

Källor: Nationalencyklopedin, Retriever, RFSU

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM