Par i Jönköping häktat för barns död

NYHETER

Ett par i Jönköpingsområdet misstänks ha skadat ett barn svårt i hemmet.

- Polisanmälan mot dem gäller ett dödsfall, säger Jönköpingspolisens vakthavande befäl Mats Rosenqvist till aftonbladet.se.

Och enligt Jönköpings-Posten visar en rättsmedicinsk undersökning att barnet inte dog en naturlig död. Det ska också ha varit vid själva undersökningstillfället som de första misstankarna väcktes.

Paret anhölls den 31 januari och häktades i fredags bakom stängda dörrar. Både mannen och kvinnan är på sannolika skäl misstänkta för ofredande och grovt vållande till kroppsskada. Mannen, som enligt hans advokat är i 30-årsåldern, är även misstänkt för grov misshandel.

Risk för fortsatta brott

Enligt häktningsframställan fanns det risk för att mannen skulle fortsätta med brottslig verksmhet och i kvinnans fall ansåg man att hon skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

Hennes advokat, Staffan Lindgren, träffade henne senast vid häktingen.

- Det var sist jag såg henne. Nu pågår förundersökningen intensivt och jag kommer att träffa henne igen de närmaste dagarna. I regel träffar man ju sina klienter ett par gånger i veckan, säger han till aftonbladet.se.

Kvinnans inställning till brotten som hon misstänks för vill han inte kommentera, av hänsyn till förundersökningssekretessen.

Det samma gäller för mannens advokat, Erik Sterner, som ska träffa sin klient i dag.

Brotten pågick flera månader

- Min uppgift nu är att stötta honom så gott det går och närvara vid förhör om han önskar det, säger han.

Vem som utsatts för brotten som paret misstänks för framgår enligt Jönköpings-posten inte av de offentliga delarna av häktningsframställan, men enligt uppgifter till tidningen rör det sig om ett yngre barn som inte längre är livet.

De misstänkta brotten har enligt vice chefsåklagare Stefan Edwardson begåtts under en period från början av november till den 8 januari.

Åtal mot paret ska vara väckt senast den 17 februari.

Karin Henriksson