Dödsängel inför rätta

NYHETER

Stephan Letter misstänks ligga bakom 29 dödsfall

Tjugonio människoliv påstås han ha på sitt samvete, tyske Stephan Letter, som idag ställs inför rätta för mord och dråp.

Den före detta sjuksköterskan riskerar livstidsstraff.

Foto: Joerg Koch/scanpix
Dödsängel Idag ställs Stephan Letter inför rätta i tyska Kempten, misstänkt för att ligga bakom 29 dödsfall. Om det stämmer så är han den värste seriemördaren sedan kriget.

Bara en månad efter att han började arbeta på sjukhuset i Sonthofen i de bayerska alperna började de mystiska dödsfallen. Totalt sjutton kvinnor och 12 män mellan 40 och 94 år dog för hans hand.

Två av offren var två svårt sjuka kvinnor, men alla var inte dödssjuka, enligt myndigheterna. Idag erkände han att han inte hade någon rätt att ta deras liv:

– Mina handlingar kan inte rättfärdigas under några omständigheter, sade han under rättegången.

Han berättade också att han inte precis kan minnas hur många han dödat eller vad de hette.

Överlevde

Stephan Letter anklagas också för två fall av dråpförsök: I ett fall var det mot en tysk 22-årig kvinnlig soldat som lagts in efter att ha skadats lätt i ett fall. Letter gav henne en injektion, men hon återhämtade sig och kom från sjukhuset levande.

Soldaten berättade för överläkaren på sjukhuset vad som hänt, men han trodde inte på henne.

Polisen kom dödsängeln på spåren efter att det anmälts att lugnande medel stulits från sjukhuset. Polisen jämförde tidpunkterna för stölderna med dödsfallen och Stephan Letters arbetstider. När de ställde honom mot väggen erkände han och hemma i hans lägenhet hittades flera öppnade förpackningar med dödsdrogerna.

Livstid

87 vittnen kommer att höras under de 22 dagar som rättegången beräknas att ta.

Om han fälls, riskerar Stephan Letter livstids fängelse. När han greps sade han att han gjorde det bara för att bespara människorna onödigt lidande.

Robert Triches