”Vi såras av Danielsson”

NYHETER

Nu rasar tsunamianhöriga mot tystnaden

MALMÖ

Anhöriga till offren för tsunamikatastrofen kräver att få veta vad Lars Danielsson gjorde annandag jul 2004.

- Undanhåller man den informationen har man inte rent mjöl i påsen, säger Maria Ekdahl, som förlorade man och två söner i Thailand.

Foto: KRISTER HANSSON
"lägg korten på bordet" Maria Ekdahl och Bob Stigsson, anhöriga till offer för tsunamikatastrofen, tycker att Lars Danielsson måste lägga alla kort på bordet.

Tillsammans med Bob Stigsson, som miste sin hustru och två små döttrar, driver Maria Ekdahl forumet www.visomfinns.se för anhöriga till de omkomna. I dag är 219 familjer med i det slutna forumet som bara de som mist en nära anhörig har tillgång till.

- Vi såras av Lars Danielssons nonchalanta inställning. Vi får intrycket av att han inte tar frågan på allvar, säger Maria Ekdahl.

"Handlar om moral"

Maria Ekdahl och Bob Stigsson tycker att Lars Danielsson måste lägga alla kort på bordet.

- Det handlar om moral och etik. Vi lär våra barn att de inte ska ljuga, men vad sänder regeringen för signal om de undanhåller sanningen?

De tycker det är märkligt med turerna kring tveksamheten om Danielsson ringde eller inte ringde till kabinettssekreterare Hans Dahlgren på annandagen.

-Den frågan borde utretts ordentligt i KU. Jag anser att förhörs man i KU, då förhörs man av hela svenska folket och då ska man tala sanning.

För att få klarhet i vad som hände en gång för alla tycker Maria Ekdahl och Bob Stigsson att det är självklart att regeringen lämnar ut uppgiften från passeringskontrollen som visar om Danielsson var på jobbet på annandagen som han påstår.

"Ett hån mot oss"

- Annars blir det som efter Estoniakatastrofen. Då är det här saker som kommer att ältas tio år senare, säger Bob Stigsson.

- Om Lars Danielsson misskött sig måste det få konsekvenser. Då kan han inte få behålla jobbet.

Men de förväntar sig inga under. Sedan annandag jul 2004 har de gång på gång känt sig misshandlade av regeringen.

-Det värsta var att tidigare chefen på UD:s konsulära enhet, Christina Palm, som försökte stoppa hjälpinsatsen, utsågs till vice generalkonsul i just Phuket av alla ställen. Det var ett hån mot oss.

504 dagar har gått – när får vi veta sanningen

Läs mer:

Tidigare:

Per-Ola Ohlsson