Landslagsstjärna köpte sex av ligan

NYHETER

Fyra bordellmammor åtalas efter razziorna

"Greveligan" drev nio olika bordeller i Stockholm.

En av kunderna var en framgångsrik landslagsspelare.

Nu åtalas fyra bordellmammor för grovt koppleri.

Aftonbladet var med när polisen slog till mot flera av ligans bordeller i slutet av november.

Räden gick under namnet "Operation Greven", eftersom en av ligans tidigare bordeller legat på exklusiva Grevgatan på Östermalm i Stockholm.

När polisen slog till greps 14 personer på elva olika adresser.

Erkänner sexköp

En av sexköparna var en man i 40-årsåldern som gjort sig känd som landslagsspelare i en lagsport. Hans klubblag vann SM förra året. Han är även en framgångsrik affärsman med styrelseuppdrag i flera företag.

Han besökte bordellen på Grevgatan 30 i september förra året och har erkänt att han köpt sexuella tjänster där.

Sammanlagt tio sexköpare mellan 30 och 62 år åtalas nu för sexköp. Flera av dem är framgångsrika företagare och konsulter.

Ligan har tjänat stora pengar på kvinnorna. En timmes sex kostade upp till 2500 kronor. En halvtimme 1500 kronor, enligt en annons. Bordellmammorna har sett till att ta rejäla andelar av de prostituerade, och har i princip skött verksamheten som vilket företag som helst.

Enligt TT har två av bordellmammorna haft ansvar för att hämta kvinnorna och ragga sexkunder. För den servicen tvingades de prostituerade att betala en dygnsavgift. Den tredje bordellmamman har skött marknadsföringen med hjälp av internetannonsering, den fjärde har hyrt ut lägenheterna som använts.

Inget våld eller hot

Alla bordellmammor har anknytning till Ryssland. De har även tagit de flesta prostituerade därifrån.

-I det här ärendet har varken våld eller hot behövt användas. Vi har hört att unga kvinnor står på kö i Ryssland för att få komma hit och prostituera sig, säger kammaråklagare Anna Lena Nilemar till TT.

Karin Östman