20 frågor - 20 avslag

NYHETER

Total tystnad om Lars Danielsson

1 av 3 | Foto: mystiken tätnar 499 dagar har gått sedan flodvågskatastrofen. Fortfarande har inte statssekreterare Lars Danielsson berättat vad han gjorde den 26 december 2004. Regeringen deltar i mörkläggningen.

Regeringen mörklägger fakta kring Lars Danielsson och vad som verkligen hände den 26 december när tsunamin drabbade södra Asien.

20 gånger har Göran Persson och Bosse Ringholm nekat media och privatpersoner att få ut olika uppgifter i ärendet.

Mystiken tätnar alltmer kring Lars Danielsson och vad han gjorde den 26 december 2004.

Det har nu gått 499 dagar sen flodvågskatastrofen och han har lämnat minst tre olika versioner av sina kontakter med UD.

Och nu vill han inte prata mer om saken.

I över ett års tid har media skickat in begäran efter begäran om att få ut uppgifter kring vad som hände.

Talade han i telefon med Hans Dahlgren och var han på Rosenbad den 26 december som han har påstått?

Men regeringen har avslagit begäran efter begäran.

Samma motivering

Som motivering anges alltifrån att handlingarna inte finns på regeringskansliet till att ett utlämnande skulle vålla skada på rikets säkerhet.

Den sistnämnda motiveringen använder regeringen bland annat till flera personers begäran att få ut Lars Danielssons telefaxloggar och e-postlistor:

"Förteckningarna i telefaxutrustningen och e-postsystemet innehåller uppgifter som var för sig är harmlösa men som tillsammans röjer vilka personer som har nyckelroller i krislägen, vilka informationskanaler och kommunikationsmedel som då används och hur beredskapen i övrigt är uppbyggd i regeringskansliet."

Nobbar intervjuer

Även när det gäller flera mediers begäran att få ut inpasseringslogg till Rosenbad för Lars Danielsson den 26 december hänvisas till sekretesslagen och rikets säkerhet:

"Förteckningarna i regeringskansliets tekniska system för inpassering innehåller uppgifter som tillsammans kan ligga till grund för en kartläggning av rutiner och rörelsemönster hos personer i den centrala statsledningen samt personer i övrigt som har centrala uppgifter inom totalförsvaret."

Genom regeringens mörkläggning är det fortfarande oklart vad Lars Danielsson sysslade med den 26 december när 543 svenskar dog i flodvågskatastrofen.

När Aftonbladet ber att få prata med Danielsson om saken blir det nobben.

- Det finns ingen sån möjlighet, säger pressekreterare Camila Buzaglo.

AVSLAG

Richard Aschberg