Riksdagsledamöter vill träffa Hamas

NYHETER

Representanter för terrorstämplade Hamas ska träffa riksdagsledamöter i Stockholm. Initiativet till mötet har tagits av miljöpartisten Yvonne Ruwaida och socialdemokraten Mariam Osman Sherifay.

Foto: Riksdagsledamöterna Yvonne Ruwaida, miljöpartiet, och socialdemokraten Mariam Osman Sherifay vill träffa Hamasrepresentanter.

– När vi fick höra att de skulle komma till Sverige tog vi kontakt. Vi vill ha en dialog, säger Yvonne Ruwaida.

Någon tidpunkt för mötet är ännu inte bestämd, eftersom det ännu inte är klart med inresevisum, men det ska äga rum i samband med det omdiskuterade Malmöbesöket. När tidpunkten är klar ska fler riksdagsledamöter inbjudas, enligt Ruwaida.

– Situationen i Gaza och på Västbanken har aldrig varit så illa som den är nu, säger hon. För att kunna lösa problemen krävs en dialog, inte bojkott.

– En bojkott kan leda till att Hamas isolerar sig och i slutändan bara har kontakter med den muslimska världen och det vore olyckligt. Vi vill bryta isoleringen, säger hon.

Respekt från båda

Ruwaida välkomnar i stället den norska regeringens attityd, där representanter från utrikesdepartementet ska träffa Hamasföreträdarna. I samband med ett möte kan frågor ställas och kritik framföras, anser hon

– Vi anser att både Hamas och den nya israeliska regeringen måste respektera FN-resolutionerna om en tvåstatslösning. Vi kräver respekt från båda parter och det vill vi framföra, säger hon.

Flera borgerliga partier har protesterat mot att tre palestinska organisationer i Malmö bjudit in Salah Muhammad al-Bardawil, Hamas gruppledare i det palestinska parlamentet, och Muhammad al-Rantissi, bror till den dödade Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi, i samband med att de gör en europeisk rundresa. Till Norge kommer de den 15 maj, till Malmö den 16 maj.

Inte nej till dialog

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund reagerade direkt när han fick höra att svenska riksdagsledamöter förbereder ett möte och kräver att Göran Persson personligen griper in och stoppar det.

"Ska Sverige erbjuda en plattform för en terrororganisation? Göran Persson kan inte hålla sig neutral till detta" skriver han i ett pressmeddelande.

Att protestera mot besöket innebär enligt Hägglund inte ett nej till dialog.

"Det är att protestera mot en gruppering som inte förmår att ta avstånd från dialogens absoluta motsats - att spränga oskyldiga i bitar för att uppnå sina syften" skriver han.

Lillemor Idling/TT