Fick drömjobbet direkt efter skolan

NYHETER

Hanna Jönsson åker världen runt och jobbar med det hon gillar mest – blommor

1 av 3
Dans på rosor Hanna Jönsson vann silvermedalj i yrkes-VM i Helsingfors förra året. Nu har hon jobb i Schweiz – landet där folk köper mest blommor i Europa.

Hon valde att inte göra som sin äldre syskon.

– Folk tyckte jag var korkad som valde floristprogrammet för jag hade betyg att välja vad som helst men jag ville göra något annat och jag chansade, säger Hanna Jönsson, 19 år.

Det ångrar hon inte i dag.

Istället för att göra som hon förväntades – läsa naturvetenskap på gymnasiet– så valde hon en yrkesutbildning.

– De har kanske inte så gott rykte, och många tyckte jag var korkad, säger Hanna.

Men efter en silvermedalj i yrkes-VM i fjol fick Hanna Jönsson jobb i Schweiz. Det senaste året har hon också hunnit åka Brasilien runt för att visa upp sig och den europeiska blomsterkulturen.

– Det är jättestor skillnad mot här. De har sådana stora pampiga växter, säger Hanna.

Stor trädgård

Jobbet som florist var inget hon planerat eller drömt om. Det var en chansning. Det är inte helt lätt att få jobb inom yrket i Sverige.

– Jag hade inte tänkt på det tidigare och jag visste inte vad det innebar, men jag är uppvuxen med en stor trädgård så det låg liksom inom mitt område, säger Hanna Jönsson.

Som 18-åring vann hon yrkes-SM för florister, en tävling mellan unga yrkesutbildade i Sverige. Hon gick vidare till världsmästerskapet i Helsingfors där hon fick silvermedalj. Det var också där hon fick erbjudande om jobb i Schweiz.

Tunga lyft

– Jag är inte så sugen på att jobba i Sverige. Ofta finns det nog jobb men inga pengar. Många startar eget och det finns väldigt många småbutiker som inte har råd att anställa, säger Hanna Jönsson.

Floristyrket är inte heller bara en dans på rosor. Tunga jordsäckar och vattenfyllda hinkar hör till vardagen.

– Det är ett ganska tungt, mycket arbetsskador och relativt svårt att få jobb. Det utbildas många florister och svenskarna köper inte så mycket blommor, säger Hanna.

Romantiska Schweizare

I Schweiz däremot finns en annan blomsterkultur – här köper befolkningen flest snittblommor per person och år.

– Mycket mer än i Sverige, särskilt unga killar, de köper ofta rosor, säger Hanna Jönsson med ett leende.

Vilket är ditt drömuppdrag?

– Jag skulle vilja göra något inom land art - något stort och konstnärligt när man skapar något i naturen med hjälp av naturens egna krafter, säger Hanna.

– Många drömmer om att göra arrangemang till Nobelfesten men jag bryr mig inte så överdrivet mycket om kungens hov och Nobelfester, säger Hanna.

Yrkes-SM

Yrken med brist på arbetskraft:

Karin Abrahamsson ([email protected])