Ett års fängelse för mord

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Här slogs Marcus Gabrielsen i hjäl efter att hans kompis sagt till några killar att inte kissa på offentlig plats.

De tre män som åtalats för dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen på Kungsgatan i maj fick på måndagen sina domar i Stockholms tingsrätt.

En 18-åring döms till fängelse i ett år, en 19-åring får villkorlig dom, den tredje, även han 19, frias.

Den 18-årige man som erkänt att han sparkat Marcus Gabrielsen i magen dömdes till ett års fängelse för grov misshandel. 19-åringen som erkänt att han misshandlat Marcus Gabrielsens kamrat fick villkorlig dom, men frias från anklagelserna vad gäller misshandel av Marcus Gabrielsen. Den andra 19-åringen frias.

Männen var åtalade för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. En av 19-åringarna stod dessutom åtalad för misshandel av Marcus Gabrielsens kamrat.

Samtliga åtalade nekade till mord.

Marcus föräldrar, Eva-Britt och Oddvar Gabrielsen, hade begärt 50 000 kronor var i skadestånd. Deras begäran avslås.

”Kraftiga sparkar”

Den dömde 18-åringen har erkänt att han sparkade Marcus Gabrielsen en gång. Tingsrätten anser dock att det rör sig om flera, minst två kraftiga sparkar, mot hans kropp. Rätten anser vidare att det handlar om grov misshandel eftersom sparkarna utdelades när Marcus Gabrielsen låg försvarslös på marken och inte kunda skydda sig från angreppen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det inte går att styrka att de två 19-åringarna deltagit i misshandeln.

Advokat nöjd med domen

Advokat Thomas Martinson försvarade den 19-åring som döms till villkorlig dom. Martinson har inte hunnit läsa domen men hört domslutet.

– Jag är nöjd. Domstolen har uppenbarligen delat min uppfattning avseende skuldfrågan, säger han till aftonbladet.se.

Kammaråklagare Anne-Marie Bergström hade yrkat på fängelsestraff mellan sex och åtta år för de tre åtalade.

Teknisk bevisning saknas

Det finns, enligt tingsrätten, ingen teknisk bevisning som binder någon av de åtalade till misshandeln av Marcus Gabrielsen.

Anne-Marie Bergström har i stället fått lägga ihop flera vittnesuppgifter och flera av de som vittnade tog under rättegången tillbaka eller ändrade sina vittnesmål.

– Det var mörkt, sent, ett mycket snabbt förlopp, mycket folk i rörelse – självklart är det inte lätt att bevisa vad som hänt, har kammaråklagare Anne-Marie Bergström tidigare sammanfattat uppgiften.

Sa till några som kissade

Marcus Gabrielsen var den 7 april ute i Stockholm med sina kompisar när de såg några personer som stod och kissade i en portuppgång. Hans kompis sa till dem att använda en toalett i stället. Det blev bråk och Marcus Gabrielsen blev jagad av männen som misshandlade honom mycket svårt.

Han dog av att halskotpelaren lossnade från skallbasen, vilket ledde till att livsviktiga blodkärl slets av.

Läs mer:

Tidigare:

Jenny Ryderstedt, TT

Publicerad: