Får böta - för gräsklippning

NYHETER

Norskt förbud mot oljud på helgdagar

Klipper du gräset på söndagar?

Då riskerar du böter. I alla fall om du bor i Norge, för där är olagligt att föra oljud på helgdagar.

Men i Sverige så krävs det betydligt mer än lite söndagsklippning av gräset för att få polisen att rycka ut.

Foto: magnus torle
Stör helgfriden?

Den är oftast inte gräsklippning som får norska polisen att rycka ut. Istället är det hammarslag och ljud från andra typer av byggnadsarbeten som stör mest. Men enligt den norska lagen om helgdagsfrid är alla typer av oljud förbjudna på helgdagar.

– Jag tror många inte vet hur sträng lagen är, säger Kjell Hjulstad på Oslopolisen till Dagbladet. Och polisen i Oslo åker ut till en hel del fridsstörare.

– Vanligen räcker det att vi kommer dit. Jag kan inte minnas att vi givit någon böter, säger Kjell Hjulstad.

Olika lagtolkning

Men det är inte överallt i Norge som polisen rycker ut. I Tromsö åker polisen bara ut om det är stora störningar. Och i Gudbrandsdalen accepterar polisen vanliga trädgårdssysslor även på söndagar.

I Trondheim krävs det flera samtal innan polisen rycker ut. Men ofta ringer de upp och hänvisar till lagen och förklarar att grannarna vill ha lugn och ro på söndagen.

– Många ber om ursäkt och säger att de glömde, säger Eirik Svendsen på polisen i Trondheim till Dagbladet.

I betraktarens ögon

Det finns forskning på att grannens vinande sågklinga kan göra dig galen.

– Skärande högfrekventa ljud är mer plågsamma än basljud som från en motorcykel som passerar, det säger akustikforskaren Truls Gjestland.

Buller är per definition oönskat ljud så även ett ljud du knappt hör kan vara buller om du inte önskar höra det. Och även grannsämjan spelar in i hur ljud upplevs

– Oväsen från en granne du inte gillar upplevs som långt mycket värre än oväsen från en granne du gillar, säger Gjestland.

Kan vara ofredande

I sverige finns ingen liknande lag, inte om man bor i villa i alla fall. Men i vissa kommuner finns det regler om när villaägare får föra oväsen. Men det finns en gräns.

– Om någon stör grannarna på ovanliga tider kan det bli tal om ofredande, säger Peter Enell på Klara Närpolis i Stockholm. Men får vi in en sån anmälan ringer vi nog upp och informerar om det olämpliga i beteendet. De flesta vill nog ha en god relation till sina grannar, säger han.

Daniel Wåckner