Därför avgick Laila Freivalds

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-21

Här är missarna som fällde ministern - för andra gången

Nu avgår Laila Freivalds – för andra gången.

Efter alla klavertrampen var opinionen mot henne för stark.

Här är Freivalds offentliga missar och skandaler.

Efter att det på måndagen avslöjades att utrikesminister Laila Freivalds inte talat sanning om sin kännedom om stängningen av Sverigedemokraternas hemsida blev trycket för hårt.

I dag avgår hon.

Men det är inte första gången.

Redan 2000 avslöjade Aftonbladet att utrikesministern skulle köpa loss sin bostadsrätt – trots att hon själv stöttat ett lagförslag som skulle hindra detta.

Den politiska oppositionen har sedan hennes comeback flera gånger krävt hennes avgång. Trots detta har hon suttit kvar på utrikesministerposten – till i dag.

Här är missarna som ledde till Freivalds fall:

Lägenhetsaffären

Augusti 2000: Aftonbladet avslöjade att Laila Freivalds skulle köpa loss sin lägenhet när den allmännyttiga hyresfastigheten skulle omvandlas till bostadsrätter. Bara ett år tidigare stod hon bakom ett lagförslag som skulle omvandla hyresfastigheter till bostadsrätter. Hon hävdade att hon varit mot omvandlingen, men avslöjades sedan ha röstat ja till beslutet.

I samband med detta lämnade Freivalds in sin avskedsansökan för första gången.

Tsunamikatastrofen

December 2004: Dagarna efter den stora tsunamikatastrofen avslöjades att Freivalds på katastrofdagen gick på teater i stället för att arbeta. Detta trots att flera larm kom om flodvågen redan på annandags morgon och tusentals svenskar befann sig i området.

Phuket-missen

Februari 2005: Utrikesminister Laila Freivalds erkänner i en intervju att hon inte visste vad det populära svenskresemålet Phuket var. Trots att runt 200 000 svenskar reser till Thailand varje år sade sade utrikesministern ”Jag har absolut ingen aning om det”.

Hemsidesaffären

9 februari. Säpo och Stefan Amér, tjänsteman från UD, tar kontakt med webbhotellet Levonlines för att diskutera Sverigedemokraternas nättidning SD-kuriren.

SD-kuriren hade under vintern utlyst en teckningstävling. Det gällde att rita en karikatyr av profeten Muhammed. Samma dag stängdes sidan.

10 februari. Laila Freivalds säger till flera journalister att hon inte kände till att UD:s tjänsteman skulle ta initiativ till att prata med webbhotellet.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg KU-anmäler utrikesministern.

15 februari. Statsminister Göran Persson går till hårt angrepp mot Stefan Amér, som han anser ha överskridit sina befogenheter.

20 mars: Det avslöjas att Laila Freivalds diskuterat med UD-tjänstemannen Stefan Amér om att stänga ner delar av Sverigedemokraternas hemsida som innehöll Muhammedkarikatyrer. Detta trots att hon tidigare hävdat att hon inte känt till denna åtgärd och lagt skulden på Amér.

21 mars Laila Freivalds tillkännager att hon avgår på en presskonferens tillsammans med statsminister Göran Persson.

Tidigare artiklar:

Håkan Isaksson