Dykare räddad efter tre dygn i vattnet

NYHETER

"Roberts överlevnad är ett mirakel"

Foto: ROSS SETFORD/AP
Dykaren Robert Hewitt togs ombord på en polisbåt efter att ha legat över 72 timmar i vattnet. Hewitt tappade kontakten med sin grupp när de dök vid en ö nära Wellington på Nya Zeeland.

Robert Hewitt, 38, en dykare från Nya Zeeland räddades efter att ha drivit i öppet vatten i över 72 timmar. På torsdag morgon lokal tid sa han att han inte hade klarat det mycket längre.

- Ärligt talat, med de hallucinationer jag hade, speciellt i går, trodde jag inte att jag skulle överleva i natt, säger Hewitt till en radiostation från sin säng på Wellingtons sjukhus.

Den förre marinkårsdykaren hade inget vatten och bara en kräfta och fyra småfiskar att äta som han fångat i sin dykarväska. Mot slutet av detta eldprov så började hallucinationerna komma.

- Jag trodde ett tag att jag var hemma och började ta av mig min utrustning, säger han till radiostationen.

Hewitt hittades flytande 500 meter utanför Mana Island på onsdagen av två marindykare. Han var väldigt uttorkad och mycket kall. Allt han hade på sig var underdelen av sin dykarutrustning.

- Jag måste säga att jag trodde att jag skulle dö av törst. Men så började jag tänka på de svältande barnen som inte har något att dricka alls. Jag intalade mig psykiskt att jag också skulle klara mig, tillägger Hewitt.

Hans bror Norm Hewitt, tidigare spelare i Nya Zeelands All Blacks rugbylag, sa att familjen samlats på måndagen för att be. Familjen, som är delvis Maorier, bad till Tangaroa - Maoriernas havsgud.

-Roberts överlevnad är ett mirakel, sa Norm på torsdagsmorgonen. - Det kommer bli förtjusning, mycket tårar, mycket böner och det är mycket som kommer att hända, tillade Norm.

Tobias Ivarsson